|
StatutTeza a fost susţinută pe 2 iulie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2010 Autoreferat– 0.27 Mb / în română |
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii, bibliografia din 231 numiri, 166 de pagini de text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 7 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu al prezentei lucrări constă în soluţionarea conflictului de calificări prin prisma corelării regimului matrimonial şi regimului succesoral în materia statutului personal.
Principalele obiective întru realizarea acestui deziderat sunt: 1.analiza evoluţiei istorice şi filosofico-juridice a instituţiei moştenirii; 2.configurarea explicaţiilor terminologice ale conceptului dreptului la moştenire; 3.rolul normei conflictuale în materia succesiunii; 4.evidenţierea problemelor legate de legea aplicabilă regimului succesoral; 5.formularea argumentată a aspectelor comparative privind punctele de legături – domiciliu, reşedinţa temporară şi reşedinţa obişnuită; 6.analiza reglementărilor naţionale prin prisma reglementărilor internaţionale; 7.expunerea soluţiilor din legislaţia naţională şi formularea de soluţii proprii ce îmbracă haina unor propuneri de lege ferenda.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a tezei constă în formularea anumitor concluzii de ordin teoretic şi practic, şi înaintarea propunerilor de lege ferenda care ar rezulta logic din cercetările ştiinţifice efectuate în lucrare, contribuind la îmbogăţirea doctrinei în domeniul dreptului internaţional privat, la perfecţionarea legislaţiei în vigoare, stabilind compatibilitatea cu reglementările naţionale şi internaţionale deja existente. Metodologia cercetării tezei constă în folosirea metodei analizei istorice, logice, comparative, sistemice, dinamice, de sinteză.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a tezei rezidă în faptul că a fost efectuată o tratare multi-aspectuală a reglementărilor juridice ce ţin de regimul juridic al succesiuni şi regimul juridic matrimonial conform dreptului internaţional privat. În teză este efectuată o analiză ştiinţifică complexă a raporturilor de succesiune cu element de extraneitate atît din punct de vedere teoretic, cît şi practic; se utilizează cunoştinţe din domeniul ştiinţei dreptului, legislaţiei în vigoare precum şi a legislaţiei internaţionale din domeniu.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice constă în faptul că, recomandările formulate vor servi cu precădere pentru perfecţionarea programelor de studiu instituţiilor şi facultăţilor de drept, la predarea disciplinei drept internaţional privat, la perfecţionarea specialiştilor din domeniu, la elaborarea cursurilor sau a manualelor de drept internaţional privat, la perfecţionarea legislaţiei de drept privat, în general.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: