|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 ianuarie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 12 mai 2011 Autoreferat![]() |
Structura lucrării constă din introducere, patru capitolr, încheiere şi bibliografie. Rezultatele lucrării sînt publicate în şapte articole ştiinţifice.
Domeniul de cercetare a lucrării date reprezintă o examinare a normelor juridice care regle mentează relaţiile publice în sfera de reglementare juridică a dreptului de retnţie ca mod de asigurare a executării executării obligaţiilor.
Scopurile principale stipulate la realizarea acestei cercetări sînt: Examinarea de sistemă a problemelor teoretice şi practice ale retnţiei; Examinarea căilor de soluţionare a cestor probleme; Revelarea particularităţilor de aplicare a institutului în diverse aspecte ale circumstanţelor; Elaborarea concluziilor personale şi a propunerilor pentru perfecţionarea în continuare a retenţiei în baza acestei analize;
Baza metodologică a lucrării este alcătuită din: Metoda dialectică de cunoaştere ştiinţifică; Metodele de cercetare istorică, comparativ - juridică, formal - logică, de sistemă ş.a.
Noutatea ştiinţifică a tezei de doctor constă în aceea că: Lucrarea dată este una dintre cercetările monografice ale institutului de retenţie în dreptul civil al Moldovei; În această lucrare este prezentată definiţia de retenţie; Se determină sfera subiectelor şi obiectelor dreptului de retenţie; Se analizează corelaţia institutului de retenţie cu alte institute juridice. Se propune o motivare a necesităţii de a schimba unele teze din Codul Civil cu referiri la dreptul de retnţieîn scopul perfecţionării practicii lui de aplicare.
Importanţa teoretică şi practică a licrării constă în: prezentarea istorie apariţiei şi dezvoltării institutului de retenţie; prezentarea unei analize ştiinţifice a stării lui la moment. Concluziile şi propunerile pot fi utilizate în lucrul de cercetări ştiinţifice şi în activitatea legislativă de perfecţionare de mai departe.
Actualitatea subiectului lucrării reiese din aceea că retenţia este „cel mai puţin cercetat şi
prelucrat” mod atît în aplicarea retenţiei, cît şi în legislaţie, de aceea aplicarea practică a retenţiei
este în legătură cu problemele care deseori sînt imposibil de soluţionat cu ajutorul normelor în
vigoare ale CC al RM.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: