|
StatutTeza a fost susţinută pe 27 octombrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU C.Z.U: 616.853-053.2-07-08
|
Structura tezei: introducere, patru capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 203 titluri, 9 anexe, 110 pagini text de bază, 34 figuri, 32 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 18 lucrări științifice.
Domeniul de studiu: neurologie, pediatrie.
Scopul studiului: elucidarea particularităţilor de diagnostic și a evoluţiei clinice a epilepsiilor copiilor de vîrstă mică în vederea optimizării metodelor de tratament.
Obiectivele lucrării: evaluarea particularităţilor clinico-evolutive ale epilepsiilor copiilor de vîrstă mică, studierea unor markeri biochimici (anticorpi antifosfolipidici, enolaza specifică neuronală) și evaluarea corelaţiei acestora cu manifestările clinice ale epilepsiei, evaluarea unor indicatori epidemiologici, determinarea patternului precondițiilor și a factorilor ce contribuie la dezvoltarea maladiei, elaborarea modelelor predictive în dezvoltarea epilepsiei la copii și evidențierea unui șir de factori-predictori cu rol în dezvoltarea farmacorezistenţei.
Noutatea știinţifică: un studiu complex multidirecţional al epilepsiilor copiilor de vîrstă mică.
Problema știinţifică importantă soluţionată constă în elucidarea evoluţiei clinice a epilepsiei în corelaţie cu unii markeri biologici, evaluarea patternului precondițiilor și a factorilor cu rol în manifestarea clinică a epilepsiei și a dezvoltării farmacorezistenţei, fapt ce a dus la elaborarea unor modele predictive pentru dezvoltarea epilepsiei, în vederea optimizării managementului terapeutic la copiii de vîrstă mică.
Semnificaţia teoretică: constă în evaluarea particularităților de diagnostic prin utilizarea unor markeri biologici (NSE, Ac aPL) și optimizarea managementului terapeutic prin evidențierea unui șir de factorilor-predictori cu rol în dezvoltarea epilepsiei și a rezistenței către tratamentul antiepileptic.
Valoarea aplicativă a lucrării: evidențierea particularităților de diagnostic ale epilepsiei prin utilizarea unor markeri biologici (NSE și Ac aPL) ar fi utilă în diagnosticul diferențial cu alte tipuri de accese paroxistice și pentru prognozarea asocierii tulburărilor în achizițiile psiho-motorii ale copiilor. Cunoașterea patternului precondițiilor și a factorilor-predictori pentru dezvoltarea epilepsiei și a farmacorezistenței contribuie la optimizarea managementului acestei maladii la copiii de vîrstă mică.
Implementarea rezultatelor știinţifice: optimizarea procesului de diagnosticare și optimizare a asistenţei terapeutice a epilepsiilor în secţia de Neurologie a IMSP IMC. Implementarea rezultatelor în programele didactice ale Departamentului de Pediatrie al USMF „Nicolae Testemiţanu”, precum și în protocoalele instituţionale ale IMS IMC.