|
StatutTeza a fost susţinută pe 20 mai 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 iulie 2016 Autoreferat![]() ![]() |
Referatul științific al tezei de doctor habilitat în științe fizice (prezentată în baza lucrărilor științifice publicate), Chișinău, 2016. Introducere, 4 Capitole, Concluzii generale și recomandări, 176 titluri bibliografice, 91 pagini, 25 figuri, 2 tabele. În baza rezultatelor obținute au fost publicate 150 lucrări științifice, inclusiv o monografie, 2 capitole în monografii, 6 articole de sinteză și 33 articole în revistele cotate de ISI Web of Science, 12 articole în revistele științifice naționale și peste 100 teze la conferințele internaționale și naționale.
Domeniul cercetărilor: fizica nanosistemelor.
Scopul și obiectivele: dezvoltarea teoretică a conceptului ingineriei fononice în nanostructurile semiconductoare multistrat uni- și bidimensionale și în grafen pentru îmbunătățirea conductibilității termice și electrice a lor.
Noutatea științifică și originalitatea: în lucrare este dezvoltată concepția de inginerie fononică în nanostructurile semiconductoare și în grafen, care reprezintă o metodă principial nouă de îmbunătățire a proprietăților termoconductibile și electroconductibile ale nanostructurilor prin dirijarea direcționată a proprietăților fononice ale lor; în cadrul diferitor modele ale oscilațiilor rețelei cristaline au fost cercetate detaliat stările fononice în nanostructurile studiate; a fost dezvoltată teoria transportului de căldură, care explică valorile înalte ale conductibilității termice de rețea a grafenului, cât și dependența puternică a ei de dimensiunile spațiale ale stratului, de concentrația defectelor rețelei cristaline și de calitatea frontierelor stratului.
Importanța teoretică: au fost elaborate modele teoretice exacte ale transportului fononic în nanostructurile semiconductoare multistrat și în grafen; au fost cercetate teoretic și explicate particularitățile proceselor fononice în astfel de structuri.
Importanța aplicativă a rezultatelor obținute este legată de posibilitatea îmbunătățirii caracteristicilor de lucru ale dispozitivelor electronice moderne prin modificarea proprietăților fononice ale lor.