|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 iunie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 630*18:504.054(478)(043.2)
|
Structura lucrării: introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 162 titluri, 140 pagini, 11 anexe, 15 figuri, 41 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 30 lucrări ştiinţifice. Cuvinte-cheie: urban, urbanizare, ecosistem, complex teritorial natural, substanţe poluante, adsorbţie, situaţie ecologică, problemă ecologică, impact ecologic, metale grele, radionuclizi. Domeniul de studiu: 166.01 – Ecologie.
Scopul cercetării constă în estimarea stării ecologice în urba Tiraspol prin evidenţierea surselor de poluare, migraţia substanţelor poluante: sursă – atmosferă – sedimentare – scurgere de suprafaţă – acumularea în sol – migraţia în organele morfologice ale plantelor, acumularea în ţesuturile plantelor – influenţa asupra sănătăţii populaţiei.
Obiectivele cercetării: evidenţierea principalelor surse de poluare a mediului urbanTiraspol prin inventarierea unităţilor industriale din limitele lui; stabilirea gamei de substanţe poluante şi volumul de emisii în aerul atmosferic; organizarea stațiilor de colectare a sedimentelor de pulberi în raionul investigat, determinarea cantităţii de pulberi sedimentaţi pe teritoriul întreprinderilor investigate într-o unitate de timp, analiza chimică a pulberilor şi determinarea fenolului adsorbit de către particulele de praf, determinarea influenţei aerosolului sedimentat asupra calităţii apelor scurgerii de suprafaţă; studiu asupra răspândirii radionuclizilor în limitele şi împrejurimile municipiului Tiraspol, dinamica stării sănătăţii populaţiei; elaborarea măsurilor de ameliorare a stării ecologice.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: pentru prima dată cercetările efectuate au fost axate pe studierea procesului de poluare a mediului urban prin prisma principiului continuităţii, al răspândirii de substanţe poluante prin intermediul spaţiului aerian, care sunt improprii lui, fiind supuse proceselor fizice şi chimice, până la urmă – sedimentate pe suprafaţa subiacentă. Prezenţa lor a fost depistată în componenţa chimică a apelor scurgerii de suprafaţă, care se formează în urma căderii precipitaţiilor atmosferice, prin migraţie spre arterele fluviale. A fost demonstrat faptul că substanţele poluante sedimentate se acumulează în stratul de sol şi participă la procesul de formare a calităţii lui. Investigaţiile efectuate au marcat următorul segment de migraţie al lor – în elementele morfologice ale arborilor care înverzesc spaţiul urban.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată: constă în evidenţierea rolului componentelor infrastructurii economice a unui oraş industrializat asupra stării ecologice a mediului înconjurător. În fiecare din sferele naturale substanţa poluantă intră în contact cu componentele lor, în condiţii specifice lor îşi găseşte locul, determinând calitatea mediului ambiant.
Semnificaţia teoretică a lucrării constă în justificarea legăturilor indisolubile dintre sferele naturale, care se caracterizează nu numai ca receptori de substanţe poluante, ci şi ca medii de transformare a acestora, uneori în substanţe mai nocive. În lucrare se demonstrează că sferele naturale sunt medii de deplasare – migrare a substanţelor poluante de origine antropică, iar schimbările calitative, în urma prezenţei lor, duc la înrăutățírea calităţii mediului ambiant şi influenţează negativ asupra sănătăţii populaţiei. Rezultatele investigaţiilor ne demonstrează faptul că pentru menţinerea echilibrului ecologic în învelişul geografic trebuie de menţinut condiţii optimale în toate sferele geografice.
Valoarea aplicativă a lucrării: rezultatele obţinute pot contribui la amplasarea teritorială a infrastructurii orăşeneşti. În condiţiile perioadei de trecere la economia de piaţă şi perspectivei de reconstrucţie a economiei ţării prin crearea de noi întreprinderi, este important de a cunoaşte consecinţele de perspectivă ecologică a fiecăror tipuri de întreprinderi, ţinând cont de condiţiile naturale, de specificul de producţie şi materialele utilizate.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: rezultatele obţinute au fost prezentate la Secţia ocrotirii naturii din or. Tiraspol, unde au fost utilizate la elaborarea “Programului de ameliorare a situaţiei ecologice din Tiraspol”, inclusiv şi a uzinei „Moldavizolit”.