|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 iulie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2016 Autoreferat– 1.23 Mb / în românăTezaCZU [50044.36:50044.36]:663.2(043.2)
5.25 Mb /
în română |
Teza constă din introducere, 4 capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie ce include 217 titluri, 11 anexe, 115 pagini text de bază, 22 tabele și 46 figuri.Rezultatele cercetărilor efectuate sunt expuse în: 11 articole, 8 teze și 2 brevete de invenţie naționale.
Domeniul de studiu: 144.01 – Chimie fizică.
Scopul lucrării constă în stabilirea tipului și naturii proceselor, calcularea variației parametrilor termodinamici și cinetici în procesul de sorbție a proteinelor și de precipitare a tartratului acid de potasiu iar ca finalitate determinarea condițiilor optime de stabilizare complexă a vinurilor tinere albe și roșii. Obiectivele propuse: investigarea proceselor de stabilizare cristalină și coloidală din prisma cineticii și termodinamicii, în vederea elucidării naturii și tipului acestora; studierea influenței temperaturii, procedeele de stabilizare, operațiunile pre-fermentative și de condiţionare a vinurilor tinere asupra variaţiei parametrilor fizico-chimici și specifici stabilității acestora; prelucrarea matematică a datelor experimentale cu obţinerea unor ecuaţii de regresie globale care descriu procesele studiate sub influenţa factorilor determinanţi.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică rezidă în elucidarea influenţei factorilor fizico-chimici asupra stabilizării complexe a vinurilor tinere. Pentru prima dată a fost determinată variația parametrilor termodinamici și cinetici ai procesului de sorbție a proteinelor și de precipitare a sărurilor tartrice în sistem real – vin tînăr. A fost posibilă, pentru prima dată, elaborarea unui agent de sulfitare pe bază de metabisulfit de potasiu ce păstrează stabilitatea cristalină a vinurilor și prezintă un nivel redus de toxicitate față de organismul uman. Rezultatele studiului au permis, pentru prima dată, elaborarea și verificate în practică a două scheme tehnologice de stabilizare complexă a vinurilor tinere.
Problema ştiinţifică soluţionată rezidă în argumentarea regimurilor de stabilizare complexă recomandate pentru vinurile tinere prin minimum de operațiuni tehnologice. Studierea modificărilor biochimice şi coloidale, calcularea variației parametrilor termodinamici și cinetici ai proceselor ce se petrec pe durata acestei stabilizări au permis elucidarea influenței factorilor fizico-chimici asupra calității și caracteristicilor specifice ale vinurilor tinere.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă constă în stabilirea influenței temperaturii, schemelor de producere, procedeelor de condiționare, inhibitorilor chimici asupra stabilizării vinurilor tinere, ceea ce a permis identificarea regimurilor optimale de obținere a vinurilor stabile și de calitate. Procedeele tehnologice recomandate în baza studiului pot fi aplicate la întreprinderile vinicole fără a necesita utilaje speciale, iar refolosirea tartrului obținut la detartrarea vinurilor soluţionează problemele de protecţie a mediului. A fost constituit modelul matematic al procesului de stabilizare complexă a vinurilor tinere albe și roșii.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice s-a realizat la combinatul de vinuri „Cricova” S.A. pentru stabilizarea complexă a 7 loturi de vin tînăr în volum total de 17 000 dal, în perioada decembrie 2014 – ianuarie 2015.