|
StatutTeza a fost susţinută pe 12 septembrie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 26 octombrie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 32.001:329(178)(043.3)
|
Importanţa cercetării este condiţionată de transformările majore din societate, din sfera politică şi din domeniul presiunilor politice, în contextul progresului tehnologic, ştiinţific şi informaţional global. Analiza comparativă a competiţiei intereselor sociale şi de grup conferă claritate evaluării şi perceperii corecte a multiplelor aspecte ale sistemului politic contemporan.
În primul capitol au fost examinate problemele specifice grupului de presiune, rolul său în funcţionarea mecanismului democratic, metodele de influenţă, clasificarea grupurilor de presiune, factorii de dezvoltare a potenţialului politic şi a informatizării sociale, expansiunea reţelei globale Internet, contextele virtual, digital, computerial, informaţional, de activitate a grupurilor contemporane de presiune şi alte aspecte.
Capitolul doi tratează aspecte controversate ale sistemului de influenţe politice, care include numeroase reţele de relaţii interumane şi organizaţionale. Aici sînt prezentate mai multe abordări de analiză a eforturilor de influenţare a deciziilor politice de către factorii de presiune. Specificul acţiunilor şi al impactului presiunilor politice în perioada exaltării fenomenului entropic al terorismului şi al importanţei informaţiei, ca elemente de bază în activitatea factorului contemporan de influenţă, natura şi esenţa activă şi imprevizibilă a presiunii politice, ca manifestări logice în condiţiile modificării generale a politicului, constituie subiectul investigaţiilor din capitolul doi.
Capitolul trei prezintă analiza şi clasificarea grupurilor şi factorilor de presiune din Republica Moldova. Informatizarea societăţii moldoveneşti în relaţie cu emanciparea posttotalitară formează specificul autohton al presiunilor în contextul sistemului mondial de influenţe politice.
Transformarea radicală a fenomenului presiunilor politice în condiţiile informatizării sociumului reprezintă elementul specific al vieţii politice contemporane. Succesul activităţii grupului de presiune devine dependent de calitatea informaţiei din posesia lui. În contextul democraţiei şi guvernării electronice, influenţa politică presupune, în primul rînd, realizarea capacităţilor personale, a talentelor şi abilităţilor individuale ale cetăţeanului.
CAPITOLUL II. Pluralitatea reprezentărilor presiunii politice sub impactul progresului socioinformaţional
CAPITOLUL III. Sfera presiunilor şi influenţelor politice din Republica Moldova
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: