|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 iulie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 616-084+614.2
|
Domeniul de studiu: Medicină.
Scopul lucrării: Estimarea activității medicului de familie în profilaxia maladiilor și promovarea sănătății populației din RM, argumentarea științifică a unui algoritm de management în domeniu.
Obiectivele lucrării: Estimarea cadrului legislativ, normativ și metodic existent în domeniul promovării sănătății și profilaxiei maladiilor în asistența medicală primară din RM; evaluarea răspândirii principalilor factori comportamentali de risc; determinarea cunoștințelor, abilităților și aptitudinilor igienice ale medicului de familie și ale pacienților în domeniul promovării sănătății și profilaxiei maladiilor; evaluarea aspectelor manageriale în promovarea sănătății și profilaxia maladiilor în condițiile socio-economice noi; argumentarea științifică a unui algoritm de promovare a sănătății și profilaxie a maladiilor în asistența medicală primară.
Noutatea și originalitatea științifică: Rezultatele studiului reprezintă o realizare în premieră a determinării în complex a cunoștințelor, abilităților și aptitudinilor medicului de familie, în domeniul profilaxiei maladiilor și promovării sănătății. A fost argumentat și elaborat un algoritm de profilaxie a maladiilor și promovare a sănătății în asistența medicală primară.
Problema științifică soluționată în teză constă în argumentarea științifică și elaborarea algoritmului optim de activitate pentru AMP, stabilirea sarcinei reale (prescrisă medicului de familie și asistentelor medicului de familie), în domeniul profilaxiei maladiilor și promovării sănătății, și elaborarea măsurilor de corecție.
Semnificația teoretică și aplicativă: Efectuarea studiului a permis stabilirea unei metodologii originale de cercetare în domeniul vizat, care poate fi utilizată și în alte cercetări în profilaxia maladiilor și promovarea sănătății. Au fost evidențiate principii teoretice importante pentru AMP privind profilaxia maladiilor și promovarea sănătății. Rezultatele studiului pot completa bazele teoretice în problemă și ale programelor de instruire ale serviciului de AMP. Argumentarea și elaborarea unui algoritm de profilaxie a maladiilor și promovare a sănătății în AMP poate servi ca bază pentru emiterea unui set de acte directive, normative și metodice de către MS în domeniu. Rezultatele cercetării, concluziile și recomandările practice pot servi atât pentru planificarea activităților echipelor de AMP, cât și pentru optimizarea acestor activități.
Implementarea rezultatelor studiului: Rezultatele cercetării vor fi utilizate la elaborarea ghidului practic privind PM și PS în AMP din RM și au fost implementate în 7 instituții: MS, USMF „Nicolae Testemiţanu”, CNAM, CNSP, IMSP Centre de Sănătate a rlui Căușeni, Centrul Municipal de Sănătate Publică, Societatea medicilor de familie.
1. EVOLUȚIA VOLUMULUI ACTIVITĂȚILOR MEDICILUI DE FAMILIE ÎN DOMENIUL PROFILAXIEI MALADIILOR ȘI PROMOVĂRII SĂNĂTĂȚII
2. MATERIAL ŞI METODE DE CERCETARE
3. CUNOŞTINŢE, ABILITĂŢI ŞI APTITUDINI IGIENICE ALE LUCRĂTORILOR MEDICALI DIN ASISTENȚA MEDICALĂ PRIMARĂ ȘI ALE POPULAȚIEI ÎN DOMENIUL PROFILAXIEI MALADIILOR ȘI PROMOVĂRII SĂNĂTĂŢII
4. ORGANIZAREA PRESTĂRII ASISTENȚEI MEDICALE PRIMARE POPULAȚIEI ȘI ELABORAREA UNUI ALGORITM, LA COMPARTIMENTUL PROFILAXIEI MALADIILOR ȘI PROMOVĂRII SĂNĂTĂŢII, ÎN CONDIȚIILE SOCIO-ECONOMICE NOI
CONCLUZII GENERALE ȘI RECOMANDĂRI PRACTICE
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: