|
StatutTeza a fost susţinută pe 14 februarie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() ![]() |
Structura tezei: Teza constă din introducere, 3 capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie (101 titluri). Textul de bază este expus pe 107 pagini, incluzând 66 figuri, 30 tabele, 37 formule și 5 anexe. Rezultatele obținute au fost publicate în 7 lucrări științifice.
Scopul cercetării constă în dezvoltarea unui nou cadru și model de evaluare subiectivă a calității imaginii fără referință la original (NR), care ar permite industriei de smartfonuri predicția PIQ.
Obiectivele tezei includ proiectarea metricilor subiective și obiective de calitate a imaginii fără referință la original NR, în baza unor multiple teste vizuale experimentale și evaluării cu instrumentarul VIQET, care permite măsurarea PIQ de către utilizatorii de smartfonuri.
Noutatea științifică și originalitatea rezultatelor se reflectă în noua abordare a predicției PIQ prin extragerea noilor criterii subiective de calitate evaluate cu instrumentarul VIQET din atributele clasice de calitate IQAs (luminozitate, contrast, saturație de culoare și claritate). Acesta reprezintă un nou proces de evaluare bazat pe un nou model diploid, care urmărește să prezică modul în care utilizatorii de smartfonuri percep calitatea imaginilor.
Problema științifică importantă soluționată constă în elaborarea unui nou model diploid de evaluare a PIQ, care descrie cum pot fi extrase noile IQAs, folosite de instrumentarul VIQET din IQAs standarde, folosite pentru televizoare cu ecrane mari. Acest lucru poate fi utilizat de către producătorii și furnizorii de smartfonuri pentru a scurta „timpul ieșirii pe piață” sau de către orice alți experți și cercetători, inclusiv din mediul academic, pentru a reduce timpul și costul procesului de evaluare a calității percepute pentru smartfonuri cu ecrane mici de înaltă rezoluție (HD) comparativ cu multiplele teste fizice.
Semnificația teoretică este susținută de analiza, specificarea, definirea principiilor teoretice și a noilor criterii PIQ, implementate în VIQET pentru previziunea valorii medii așteptate MOS în HVT. Noul model stabilește relația dintre valorile IQAs standarde și criteriile utilizate în VIQET.
Valoarea aplicativă este determinată de noul model elaborat, ce are un potențial solid pentru industria și utilizatorii de smartfonuri în ce privește reducerea semnificativă a timpului și a costurilor de evaluare a PIQ.
Implementarea rezultatelor: rezultatele obținute sunt utilizate în Ort Braude College of Engineering (Israel) și pot fi utilizate cu succes de către studenți și cercetători în domeniul procesării imaginilor. Compania israeliană (ASI-Applied Spectral Imaging Ltd.), de asemenea a evaluat noua metodă PIQ și a constatat avantajele acesteia în îmbunătățirea imaginii calității în sistemele medicale spectrale.