|
StatutTeza a fost susţinută pe 31 martie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 mai 2018 Autoreferat– 0.44 Mb / în românăTezaCZU 341.232(043.3)
1.37 Mb /
în română |
Structura tezei: Teza cuprinde adnotare în limbile română, rusă și engleză, introducere, trei capitole structurate în 8 subcapitole, concluziile generale şi recomandări, bibliografia cu 237 de referințe, 5 anexe și 150 pagini de text de bază. Rezultatele științifice au fost publicate în 11 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu. Lucrarea fundamentează un studiu în domeniul dreptului internațional, focalizându-se asupra instrumentelor, metodelor și acțiunilor desfășurate de OSCE în ariile de prevenire a conflictelor și de reglementare postconflictuală.
Scopul și obiectivele tezei. Scopul cercetării este de a realiza o cercetare științifică complexă privind rolul pe care OSCE îl joacă în dinamicile de prevenire a conflictelor și în reglementarea postconflictuală, analizând atât dezvoltarea instituțională a OSCE prin cercetarea mecanismelor și procedurilor aplicabile în cadrul celor două dimensiuni, cât și operaționalizarea procedurală sau empirică a conceptelor, care analizează rolul Organizației în cele patru arii conflictuale, dedicate studiilor de caz. Obiectivele tezei sunt: examinarea și explicarea limitelor conceptuale ale termenilor în analiză, cercetarea constituirii și dezvoltării Organizației, analiza caracteristicilor instituționale ale abordării OSCE, evaluând mecanismele, măsurile și procedurile specifice de prevenire a conflictelor și de reglementare postconflictuală, examinarea formelor de punere în aplicare a mecanismelor juridice ale OSCE în prevenirea conflictelor și gestionarea unor situaţii de criză postconflictuală, prin organizarea și sistematizarea punctelor de convergență și divergență în aria studiilor de caz, formularea de recomandări menite să răspundă întrebărilor privind rolul și capabilitățile OSCE în viitoarele situații de tensiune și conflict în arena internațională.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică este reflectată de caracterul de pionierat, reprezentând prima cercetare dedicată problemelor teoretice și aplicative ale cadrului de prevenire a conflictelor și de reglementare postconflictuală în viziunea OSCE.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată în lucrare constă în determinarea și identificarea capabilităților OSCE în cadrul de prevenire a conflictelor și de reglementare postconflictuală, printr-un studiu aprofundat ce integrează elemente teoretice și cazuri comparative. Semnificația teoretică a lucrării este concretizată de cunoașterea aprofundată a rolului pe care OSCE îl joacă în cadrul celor două dimensiuni ale ciclului de viață a conflictului, oferind perspective asupra momentului oportun de intervenție în cadrul dinamicilor în cauză și conturând un punct de reper generalizabil către alți actori implicați în cadre de acțiune similare.
Valoarea aplicativă a lucrării este atestată de articolele ştiinţifice publicate în revistele de specialitate și în expunerea rezultatelor cercetării în lucrările și volumele conferințelor de specialitate.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice e reflectată în lucrările conferințelor și publicațiile de specialitate, care pot servi ca punct de referință pentru cercetările viitoare.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: