|
StatutTeza a fost susţinută pe 1 noiembrie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 21 decembrie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 32.001 (043.3)
|
Lucrarea de faţă reprezintă un studiu ştiinţific comparat al influenţei sistemului electoral asupra formării pluripartidismului în Republica Moldova şi statul Israel. În acest scop, s-a realizat o sinteză a informaţiei de natură teoretico-metodologică cu referinţă la tema dată. De asemenea, sa recurs la o analiză comparată a evoluţiei sistemelor electorale şi de partide din cele două ţări. Şi nu în ultimul rînd au fost deduse toate trăsăturile existente a pluripartidismului din Republica Moldova şi statul Israel.
Actualitatea investigaţiei efectuate este determinată de evenimentele ce se produc în cele două state şi de importanţa aplicării unui sistem electoral benefic pentru fiecare ţară în parte.Semnificaţia teoretică a lucrării este asigurată de abordarea interdisciplinară a subiectului investigat. Baza empirică a tezei o constituie monografiile, manualele, dicţionarele, articolele ştiinţifice şi publicistice aparţinînd atît autorilor din Republica Moldova, cît şi celor din statul Israel. O importanţă deosebită în tratarea subiectului lucrării o au actele normative.
Conţinutul lucrării este structurat în trei compartimente ce reflectă pe deplin scopul propus de autor. Primul compartiment este de natură teoretico-metodologică, iar cel de al doilea şi al treilea practico-aplicativă. În prima parte a tezei se analizează conceptele de „alegeri”, „sistem electoral”, „sistem de partide”, „pluripartidism”, „reprezentare proporţională”. Cel de al doilea şi al treilea compartiment cuprind analiza comparată a sistemelor electorale şi de partide din Republica Moldova şi statul Israel în evoluţia istorico-politologică.
Concluziile şi recomandările, deduse în rezultatul investigaţiilor efectuate, sunt binevenite pentru procesul de consolidare a sistemului de partide din Republica Moldova şi statul Israel. De asemenea, ele privesc modificările ce ar urma să fie făcute în contextul sistemului electoral.Recomandările şi concluziile sunt adresate organizaţiilor social-politice din Republica Moldova şi statul Israel, structurilor ştiinţifice şi de învăţămînt, precum şi factorilor decizionali din domeniul legislativ.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: