Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english

CNAA / Teze / 2018 / iunie /

Diagnostic timpuriu al parodontitei marginale cronice incipiente și măsuri de prevenție a avansării ei


Autor: Porosencova Tatiana
Gradul:doctor în medicină
Specialitatea: 14.00.21 - Stomatologie
Anul:2018
Conducători ştiinţifici: Valeriu Burlacu
doctor, profesor universitar, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu"
Mândra Eugenia Badea
doctor în științe medicale, profesor universitar, Medicina dentară, UMF „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, România
Instituţia: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu"

Statut

Teza a fost susţinută pe 26 iunie 2018 în CSS
şi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018

Autoreferat

Adobe PDF document0.66 Mb / în română

Teza

CZU

Adobe PDF document 16.00 Mb / în română
150 pagini


Cuvinte Cheie

parodontită marginală cronică incipientă, biomarkeri salivari, probiotice, microbiota parodontală, epidemiologie parodontală, diagnostic.

Adnotare

Lucrarea este expusă pe 150 de pagini tehnoredactate conform cerințelor: Introducere, patru capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografi e din 123 titluri), 82 pagini de text de bază, 71 de fi guri, 28 de tabele. Rezultatele cercetării au fost relatate în 16 lucrări științifice. Domeniul de studiu: stomatologie Scopul și obiectivele studiului: De a studia condițiile parodontale refl ectate clinic, biochimic și microbiologic la pacienții cu parodontită marginală cronică incipientă, pentru elaborarea unui protocol de ghidare în practica stomatologică generală. Evaluarea cunoștințelor și manoperelor practice a medicilor stomatologi generaliști din Republica Moldova în domeniul parodontologiei. Estimarea manifestărilor clinice, microbiologice și biochimice salivare la pacienții cu forma incipientă de parodontită marginală cronică. Aplicarea unor metode adiționale de tratament parodontal. Elaborarea unui protocol de ghidare în managementul parodontitei marginale cronice incipiente pentru practica stomatologică generală.

Noutatea și originalitatea științifi că: Elaborarea protocolului de diagnostic cu utilizarea testelor PCR și a testelor biochimice salivare pentru practica clinică.

Metodologia cercetării științifice: Studiul a inclus utilizarea testelor clinice, microbiologice prin tehnica PCR, testele biochimice salivare și administrarea probioticelor orale.

Problema științifi că soluționată în teză: Aplicarea testelor biochimice, microbiologice, utilizarea probioticelor - permit realizarea dignosticului timpuriu a parodontitei marginale cronice incipiente și prevenția avansării ei.

Valoarea aplicativă a studiului : Utilizarea testelor paraclinice – biochimice și microbiologice va permite medicilor stomatologi generaliști o mai bună identifi care a pacienților cu o predispunere la parodontopatii sau cu distrucție parodontală incipientă.

Implementarea rezultatelor științifi ce: Algoritmul de diagnostic elaborat a fost implementat în cadrul cabinetului stomatologic SRL Perfect Clasic Dent. A fost descris în procesul de instruire a la Catedra Stomatologie Terapeutică a IP USMF „Nicolae Testemițanu”.