|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 iulie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 634.51.65
|
Domeniul de studiu: 253.01 – Tehnologia produselor alimentare de origine vegetală (Tehnologia produselor alimentaţiei publice).
Scopul lucrarii: cuantificarea unor parametri (fizici, chimici și fizico-chimici) de calitate ai nucilor și evoluția lor la păstrareîn dependență de modificările proprietăților biochimice,fizico-chimice și tehnologice ale componentelor fructului de nucă.
Obiectivele lucrarii: studiul intensității procesului de oxido-reducere biologică (procesul de respiraţie) al nucilor pe parcursul depozitării; cercetări privind impactul umidității și activității apei asupra proprietăților higroscopice a nucilor; aprecierea căilor și metodelor efective pentru ameliorarea calității nucilor la procesarea primară.
Noutatea ştiinţificăconstă în analiza multiaspectuală a modificărilor biochimice ale nucilor pe parcursul păstrării și a celor ce intervin în urma tratamentelor tehnologice. S-au demonstrat experimental particularitățile procesului de respirație a nucilor prin implicarea în ciculul Krebs a acizilor grași ca surse principale de energie. S-a dovedit că procesele sorbțiea umidității în cantități relativ mici influențează dominant asupra reacțiilor de oxidare a acizilor grași polinesaturați în textura miezului de nucă.
Problema ştiinţifică soluţionată în identificarea şi argumentarea ştiinţifică a unor procedee tehnologice noi de tratare a nucilor (decojire de pericarp cu etefon și albire a cojii cu agenți oxidanți), care au avut ca efect ameliorarea calității lor (gradul de dehiscență a pericarpului și culoarea cojii) și care a permis modernizarea schemei de manipulare post-recoltă a nucilor în coajă.
Semnificaţia teoretică. S-au obţinut rezultate ştiinţifice ce demonstrează posibilitatea de monitorizare și dirijare a modificărilor biochimice la păstrarea nucilor şi a parametrilor cromatici ce influențează aspectul comercial a nucilor în coajă.
Valoarea aplicativă a lucrării constă în elaborarea și optimizarea procedeelor de decojire de pericarp și de albire a cojii nucilor și elaborărilor tehnologice destinate procesării miezului de nucă cu obținerea unor produse noi de tipul emulsii U/A.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele obținute sunt reflectate în rapoartele
proiectului instituțional nr. 15.817.02.30A “Elaborări metodologice și tehnice pentru modernizarea
tehnologiei de procesare a nucilor (Juglans regia L.) cu utilizarea componentelor biologic active în
produse alimentare funcționale” “NUCALIM-PROBIO”, direcția strategică 50.07 și s-a depus o cerere de
brevet Procedeu de albire a nucilor.
1. STRUCTURA, COMPOZIȚIA CHIMICĂ, VALOAREA NUTRITIVĂ ȘI PROCESAREA NUCILOR JUGLANS REGIA L.
2. MATERIALE ŞI METODE DE CERCETARE
3. MODIFICĂRI ALE CALITĂȚII NUCILOR JUGLANS REGIA L. PE PARCURSUL PĂSTRĂRII
4. ALBIREA NUCILOR
5. RECOMANDĂRI TEHNOLOGICE DE MANIPULARE POST-RECOLTA ȘI VALORIFICARE A NUCILOR
CONCLUZII GENERALE