|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 septembrie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 330.47
|
Lucrarea include partea introductivă, trei capitole, concluzii pe capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografia cu 179 de referințe, 1 anexă, 100 de pagini, 40 figuri, 11 tabele și 10 relații matemat ice. Rezultatele cercetărilor, cuprinse în disertație, au fost publicate în 21 de lucrări șt iințifice și comunicări în cadrul diverselor conferințe naționale și internaționale.
Domeniul de cercetareal disertației îl const ituie economia informațională tenebră, care cuprinde ciclul de viață al produselor și serviciilor. Problema științifică importantă soluționată constă în formarea viziunii complete asupra fenomenului EIT în general și structura lui în particular, ce a permis propunerea bazele metodologice și metodice pentru cercetarea lui.
Obiectivul acestei lucrări rezidă în examinarea fenomenului economiei informaționale tenebre (EIT), determinarea bazei, structurii, riscurilor și daunelor provocate de aceasta. În scopul realizării acestui obiectiv, au fost stabilite și so luționate un șir de probleme: cercetarea naturii EIT; cercetarea, identificarea și elaborarea bazei structurale și componenței segmentelor, produselor și serviciilor, precum și analiza comparativă prin intermediul funcțiilor, cauzelor și perspectivelor de dezvoltare; elaborarea modelului elementelor de profitabilitate.
Noutatea științifică a tezei constă în faptul că au fost dezvo ltate și propuse bazele metodologice ale cercetării EIT; au fost definite categoriile EIT; s-a dezvoltat o gamă originală de modele ale structurii EIT, care cuprind bunuri și servicii infracțio nale, în domeniu l tehnologiei informației; au fost clasificate sectoarelor EIT și trasate paralele cu omologiile "strălucite"; a fost elaborată și desfășurată structura sectorială a EIT; au fost analizate evoluția și tendințele EIT; a fost definit cadrul instituțional a EIT.
Rezultatele cercetării incluse în disertație sunt reflectate în procesul educațional din cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei, fiind plasate la baza elaborării curriculumului unui curs de prelegeri la disciplina "Economia informațională subterană", precum și implementate în activitățile Băncii Națională a Republicii Moldova, și utilizate în scopul evaluării proiectelor de dezvoltare a domeniilor de securitate a informațiilor, și pentru perfecționarea personalului din domeniu. Abordările metodologice elaborate sunt recomandate pentru dezvoltarea în continuare a cercetărilor teoretice și aplicative a EIT.