|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 aprilie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 iulie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 657.41/.45:614.2(478)(043)
|
Structura tezei de doctor include: adnotarea, introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 231 de titluri, 38 anexe, 144 pagini text de bază, 38 tabele şi 24 figuri. Cercetările sunt reflectate în 18 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: contabilitate.
Scopul lucrării constă în studierea multilaterală, a particularităților contabilității financiare și contabilității de gestiune a IMSP la autofinanțare, în vederea perfecționării acestora. Obiectivele lucrării: fundamentarea teoretico-metodologică a particularităților de activitate a IMSP și elaborarea conceptului contabilității în aceste instituții; analiza evoluției contabilității în instituțiile medicale și identificarea direcțiilor de modernizare a acestora, reieșind din cerințele SNC și IFRS; determinarea impactului Directivei 2013/34/UE asupra metodologiei contabilității și raportării financiare la entitățile din RM; aplicarea unor metode avansate a contabilității de gestiune: ABC – costing, organizare evidenței pe centre de responsabilitate, raportul integrat și altele.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică constă în evidențierea particularităților serviciilor medicale și determinarea impactului acestora asupra contabilității IMSP la autofinanțare; fundamentarea aplicării unor conturi contabile noi și a schemelor de înregistrare contabilă ale operațiilor economice; organizarea procesului bugetar, bazat pe conceptul „bugetarea orientată spre rezultate”; elaborarea, recomandarea și implementarea modelelor de rapoarte interne și rapoarte integrate, luând în considerare specificul IMSP. Problema ştiinţifică importantă soluţionată, constă în perfecţionarea contabilităţii în IMSP, în baza modernizării procesului de bugetare; elaborării metodicii de contabilizare a operațiilor economice privind costurile, cheltuielile și veniturile, în vederea gestionării strategice a IMSP la autofinanțare, crearea unui sistem informațional rațional pentru aprecierea performanțelor activității.
Semnificația teoretică a tezei rezidă în determinarea conceptului contabilității în domeniul medico-sanitar și la autofinanțare, luând în considerare evaluarea direcțiilor de dezvoltare a acestora în condițiile adaptării contabilității RM la cerințele Directivei Europene.
Valoarea aplicativă constă în: elaborarea unui model rațional de contabilitate a operațiunilor economice în procesul de achiziționare a medicamentelor privind veniturile; recomandarea unui sistem de costuri în baza ABC – costing, centrelor de responsabilitate, implementarea bugetelor totale și parțiale având în vedere specificul IMSP la autofinanțare.
Implementarea rezultatelor științifice: unele recomandări elaborate în teză au fost aplicate și acceptate spre implementare în practica contabilă a IMSP.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: