|
StatutTeza a fost susţinută pe 6 iunie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 iulie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 343.97:343.621(043.3)
|
Structura tezei. Introducere, 4 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 242 de denumiri, 152 de pagini text de bază, anexe. Rezultatele obţinute sunt publicate în 18 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu. Lucrare ştiinţifică ţine de domeniul criminologiei.
Scopul prezentei teze de doctorat constă în realizarea unei analize criminologice complexe a infracţiunii de provocare ilegală a avortului, prin prisma elucidării cauzelor şi condiţiilor ce-i sunt aferente, în vederea elaborării unor măsuri special-criminologice şi victimologice eficiente de prevenire a acestui fenomen infracţional.
Obiective: elucidarea şi analiza indicilor statistici de răspândire a avorturilor ilegale pe teritoriul Republicii Moldova; determinarea trăsăturilor personalităţii infractorului implicat în comiterea avorturilor ilegale; elucidarea trăsăturilor personalităţii victimei avorturilor ilegale şi a rolului acesteia în declanşarea mecanismului actului infracţional; elaborarea măsurilor de prevenire generală, specială şi individuală a avorturilor ilegale; conceperea măsurilor de prevenire victimologică a avorturilor ilegale; înaintarea unor recomandări cu titlu de lege ferenda pentru perfecţionarea cadrului normativ existent în materia prevenirii avorturilor ilegale.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a rezultatelor obţinute. Prezenta teză de doctorat constituie una dintre primele cercetări ştiinţifice privind investigarea criminologică a avorturilor ilegale, a cărei noutate ştiinţifică, şi-a găsit reflectare într-un şir de rezultate ştiinţifice, orientate spre prevenirea criminologică şi victimologică eficientă a infracţiunii de provocare ilegală a avorturilor.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată constă în fundamentarea ştiinţifică a măsurilor generale, special-criminologice, individuale şi victimologice de prevenire eficientă a avorturilor ilegale de către organele de resort, prin prisma identificării cauzelor şi condiţiilor care stau la baza genezei şi care condiţionează acest fenomen infracţional, precum şi a trăsăturilor ce particularizează personalitatea infractorului şi victima infracţiunii.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării. Lucrarea reprezintă o cercetare integrală după conţinut, în care au fost sistematizate abordările teoretice cu privire la conţinutul caracteristicii criminologice şi măsurile de prevenire eficientă a fenomenului avorturilor ilegale. Aceste rezultate pot fi oglindite în activitatea de cercetare ştiinţifică, inclusiv a unor fenomen adiacente, precum ar fi pruncuciderile, instructiv-formativă, în activitatea practică a organelor de drept şi în procesul de legiferare.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele ştiinţifice sunt utilizate în procesul de instruire a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior cu profil juridic, dar şi în activitatea practică a organelor de drept.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: