|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 decembrie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 1 martie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 343.77
|
Aceasta teză este dedicata analizării consideraţiilor teoretice şi practice privind infracţiunile silvice.
Teza de faţă este rezervată analizei acelor fapte prin care în principal sunt primejduite ori stânjenite activităţi care pun în pericol sau afecteaza interesele statului, ale agenţilor economici sau ale cetăţenilor.
Faptele analizate constituie un ansamblu de incriminări de mare importanţă pentru ocrotirea economiei naţionale şi în mod direct pentru ocrotirea fondului forestier.
In teza mai întâi se tratează problemele privind importanţa fondului forestier şi necesitatea apărării acestuia. Apoi s-a analizat în extenso care sunt principalele cauze care afectează şi generează comiterea de infracţiuni şi contravenţii silvice, subliniindu-se că infracţionalitatea din domeniul forestier reprezintă unul din aspectele cele mai grave şi una din caracteristicile fenomenului criminalităţii în societatea contemporană.
De asemenea, în cuprinsul tezei sunt scoase în evidenţă principalele activităţi menite să ducă la prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în domeniul forestier.
În teză sunt redate informaţii detaliate privind aspectele referitoare la istoricul legislaţiei silvice şi elementele de drept comparat, făcându-se apel la acte normative din cele mai vechi timpuri şi până în prezent, ca şi la unele legislaţii ale altor state ca : Germania, Franţa, Austria sau Turcia.
Apoi în continuare sunt analizate şi consideraţiile generale şi comune privind infracţiunile silvice, tratându-se cu această ocazie condiţiile preexistente, conţinutul constitutiv şi formele acestor fapte.
Un capitol separat este dedicat studiului infracţiunilor silvice în special. Mai întai se analizează infracţiunile prevăzute în Codul Silvic (Legea nr. 26/1996) şi apoi cele reglementate de O.G. nr. 96/1998 aprobată prin legea nr. 141/1999, cu modificările aduse prin Legea nr. 183/2005, la fiecare dintre acestea redându-se o serie de speţe soluţionate în practica judiciară, exprimandu-se şi unele opinii personale în legatură cu diverse aspecte controversate în literatura de specialitate şi în activitatea instanţelor de judecată.
Capitolul III este rezervat redării unor importante propuneri de lege ferenda, aspecte menite să contribuie la îmbunataţirea legislaţiei silvice şi concluzii.
Informatiile date de statisticile naţionale şi internationale, rezultatele cercetării naţionale şi internaţionale în sociologie şi alte materiale informative actuale sunt larg folosite în teză.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: