|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 decembrie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 1 martie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 37.016 : 811.111 (043.3)
|
Investigaţia răspunde unor necesităţi pedagogice din domeniul achiziţiei limbii engleze, abordându-se un şir de probleme care vizează formarea şi dezvoltarea competenţelor comunicative ale studenţilor prin studiul de caz.
Dimensiunea teoretică a lucrării include premisele epistemologice ale formării competenţelor comunicative, stabilirea cadrului de referinţă a motivaţiei învăţării limbii engleze de către studenţi. Este conceptualizată teoretic competenţa comunicativă şi sunt elaboraţi descriptorii ei. Este prezentat şi argumentat studiul de caz ca factor motivaţional în formarea competenţelor comunicative. Modelul pedagogic elaborat are un caracter teoretico-practic şi serveşte drept reper de bază în formarea competenţelor comunicative prin studiul de caz.
Dimensiunea experimentală implică deservirea procesului de aplicare a Modelului pedagogic în practica educaţională. El şi-a confirmat valoarea formativă prin realizările studenţilor, care au demonstrat o creştere vizibilă a nivelului competenţelor comunicative formate, raportându-se la indicatorii de reuşită.
S-a constatat şi s-a demonstrat că studiul de caz a favorizat formarea competenţelor comunicative de care au nevoie studenţii pentru a fi mai independenţi în reflecţiile şi acţiunile lor, a deveni mai responsabili şi mai cooperativi în relaţiile cu alte persoane în procesul comunicării în limba engleză.
Demersul teoretic şi cel practic este abordat multiaspectual şi se bazează pe principiile comunicative promovate de Cadrul European Comun de Referinţă pentru Limbi.
Cercetarea nu epuizează problema formării competenţelor comunicative, ea sugerează noi cercetări pe aspecte aferente educaţiei comunicative.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: