|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 octombrie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 decembrie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 616.89-008.45-02:616.366-089.87
|
În legătură cu prevederile legale în condițiile stării de urgență sanitară, susținerea publică va avea loc doar cu prezența fizică a membrilor CȘS. Membrul CȘS, conducătorul în cotutelă și referentul oficial de peste hotare vor participa online.
Ședința comisiei de susținere publică a tezei de doctor în științe medicale va avea loc pe data de 15 octombrie 2020, ora 14:00, Sala de conferințe, 205 a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 165, or. Chişinău).
Linkul pentru participarea la ședință de susținere online: meet.google.com/fky-jqey-rhf
Structura tezei:Teza este compusă din: introducere, patru capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 166 de titluri, 2 anexe, 120 de pagini de text de bază, 13 figuri și 24 de tabele. Rezultatele obținute sunt publicate în 13 lucrări științifice.
Scopul lucrării: Elaborarea criteriilor de diagnostic, identificarea factorilor de risc, a măsurilor preven-tive specifice în disfuncția cognitivă postoperatorie în chirurgia abdominală miniminvazivă la tineri.
Obiectivele cercetării:(1) De a identifica valorile de departajare „normal-anormal” prin testare neurocognitivă pre- și postoperatorie, cu elaborarea criteriilor de diagnostic la tinerii cu disfuncție cognitivă postoperatorie. (2) De a estima prevalența și persistența disfuncției cognitive postoperatorii la pacienții tineri după intervenții chirurgicale miniminvazive pe abdomen. (3) De a stabili factorii de risc pentru disfuncția cognitivă postoperatorii la pacienții tineri în intervențiile chirurgicale miniminvazive pe abdomen. (4) De a evalua calitatea vieții pacienților tineri cu disfuncție cognitivă postoperatorie la 6 luni după intervenția chirurgicală miniminvazivă pe abdomen, cu argumentarea strategiilor preventive și gestionarea factorilor de risc în disfuncţia cognitivă postoperatorie.
Noutatea și originalitatea științifică: Au fost identificate și argumentate valorile de departajare „rezultat normal vs. anormal” pentru 5 teste cognitive studiate. Au fost stabilite criteriile de diagnostic ale DCPO la pacienții tineri, după intervenții chirurgicale minim invazive pe abdomen. A fost estimată prevalența DCPO, au fost identificați factorii de risc specifici și elaborate măsuri preventive.
Rezultatul obținut care contribuie la soluționarea problemei științifice importante în teză: Constă în argumentarea criteriilor de diagnostic ale disfuncției cognitive postoperatorii, fapt care a permis demonstrarea că DCPO se poate manifesta și la tineri după 4-7 de zile de la intervenția minim invazivă pe abdomen, are o durată de persistență de până la 6 luni, cu afectarea calității vieții timp de 6 luni.
Semnificația teoretică: Constă în elaborarea metodologiei testării neurocognitive, cu identificarea valorilor anormale ale testului , fapt ce a permis elaborarea criteriilor de diagnostic pentru DCPO.
Valoarea aplicătivă: În baza criteriilor și metodologiei diagnostice elaborate, medicul practician poate identifica factorii de risc specifici și stabili diagnosticul de DCPO. Aplicarea strategiilor preventive recomandate reduce probabilitatea instalării disfuncției cognitive postoperatorii sau reduce din durata și intensitatea ei.
Implementarea rezultatelor științifice: Rezultatele cercetării au fost implementate în practica clinică a Institutului de Medicină Urgentă și a Spitalului Clinic Municipal nr. 1 din Chișinău, precum și în activitatea didactică a USMF „Nicolae Testemițanu”.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: