Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english

CNAA / Teze / 2021 / iunie /

Sedentari și migratori în regiunile carpato-danubiano-pontice în secolele VIII-IX


Autor: Musteață Sergiu
Gradul:doctor habilitat în istorie
Specialitatea: 07.00.02 - Istoria românilor (pe perioade)
Anul:2021
Instituţia: Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă" din Chişinău

Statut

Teza a fost susţinută pe 11 iunie 2021 în CSS
şi aprobată de CNAA pe 4 octombrie 2021

Autoreferat

Adobe PDF document1.95 Mb / în română

Cuvinte Cheie

regiunile carpato-danubiano-pontice, secolele VIII-IX, sedentari, migratori, habitat, economie, viață spirituală, populații, culturi arheologice, grupuri etnice.

Adnotare

Structura lucrării de sinteză reflectă conținutul lucrărilor științifice publicate în anii 1999-2019 și este constituită din XI compartimente: I. Repere conceptuale (limitele cronologice şi spaţiale, actualitatea şi gradul de studiere a temei investigate, scopul şi obiectivele cercetărilor, metodologia cercetării, noutatea ştiinţifică a rezultatelor obţinute, importanţa teoretică şi valoarea aplicativă a cercetărilor, aprobarea rezultatelor cercetărilor); II. Sursele cercetării și istoriografia problemei; III. Habitatul; IV. Economia; V. Viaţa spirituală; VI. Societatea; VII. Concluzii și recomandări; VIII. Bibliografie (lista selectivă); IX. Lista publicaţiilor autorului referitoare la subiectul tezei de doctor habilitat; X. Adnotare/rezumat (română, engleză, rusă); XI. Curriculum Vitae. Lucrarea este susținută de 4 tabele, 4 diagrame și 4 hărți elaborate de autor în baza cercetărilor proprii. Scopul cercetării constă în elaborarea unei viziuni de ansamblu a istoriei regiunilor carpato-danubiano-pontice în secolele VIII-IX și stabilirea particularităților etnoculturale ale populațiilor acestui teritoriu.

Obiectivele cercetării:

Noutatea ştiinţifică a rezultatelor obţinute. Inovaţia ştiinţifică a lucrărilor constă în faptul că ele abordează atât probeleme înguste, cât și istoria în ansamblu a spaţiului carpato-danubiano-pontic în secolele VIII-IX. Spre exemplu, monografia privind moneda bizantină în regiunile de la est de Carapați în sec. V-X include pentru prima dată în istoriografie totalitatea descoperirilor monetare din această regiune, care sunt analizate atât din perspectivă numismatică, cât și istorică26. Lucrarea elucidează un șir de aspecte, precum numărul și tipologia monedelor, arealul concentrării descoperirilor și căile lor de răspândire, contextul istoric al descoperirilor singulare și a tezaurelor etc. Monografia publicată în 201827 este o reconstituire a situaţiei social-economice, etnice, culturale şi, în utimă instanță, a istoriei politice din spaţiul menţionat în secolele VIII-IX pe baza analizei surselor narative şi arheologice cunoscute până în prezent. În lucrare sunt prezentate pentru prima dată în istoriografie într-o unitate organică vestigiile arheologice din nordul Dunării Inferioare (Banat, Maramureş, Transilvania, Muntenia, Oltenia, Moldova, Bucovina, Basarabia), care, în pofida faptului că reprezintă părţi inerente ale unui spaţiu geografic bine delimitat, pe parcursul mai multor decenii au fost tratate în mod separat, fără a se efectua generalizări la nivel de macro-regiune (Harta 1). Astfel, această lucrare completează un gol substanţial din istoriografie şi pune într-o lumină nouă problemele de istorie şi arheologie referitoare la secolele VIII-IX.

Importanţa teoretică şi valoarea aplicativă a cercetărilor. Importanţa subiectului rezidă din încercarea elucidării unor probleme ştiinţifice semnificative şi actuale, cercetate până acum insuficient şi incomplet. Au fost analizate succesiv şi în mod complex diferite aspecte ale vieţii materiale şi spirituale ale locuitorilor regiunilor carpato-danubiano-pontice în secolele VIII-IX, precum şi raporturile lor cu popoarele vecine.

Pentru prima dată sunt analizate integral descoperirile arheologice din spaţiul carpato-danubiano-pontic, care include teritoriile dintre Tisa şi Nistru, Dunăre și nordul Bucovinei, astăzi părţi componente ale Republicii Moldova, României, Ucrainei, Serbiei şi Ungariei (Harta 1), respectiv, este alcătuit în premieră un catalog integral al descoperirilor arheologice şi sunt realizate hărţi inedite care reprezintă ariile de locuire a populaţiilor din secolele VIII-IX din regiunile carpato-danubiano-pontice. Astfel, pe baza datelor statistice, cartografice, tipologice am putut analiza și descrie particularitățile habitatului uman, distribuirea geografică a așezărilor, ocupațiile economice, riturile și ritualurile funerare, particularitățile credințelor religioase, încadrarea cronologică, culturală și etnică a descoperirilor arheologice, relațiile autohtonilor cu vecinii și am putut reconstitui istoria regiunilor carpato-danubiano-pontice în secolele VIII-IX. Totodată, am formulat un șir de concluzii și sugestii pentru cercetările ulterioare în acest domeniu.

Sperăm ca rezultatele cercetărilor noastre, mai ales cele monografice, să devină un instrument de lucru în cunoaşterea istorică a regiunii carpato-danubiano-pontice. Rezultatele obţinute pot fi utilizate în cercetările ulterioare privind dezvoltarea istorică a regiunilor carpato-danubiano-pontice sau la întocmirea unor studii de sinteză privind Evul Mediu timpuriu în Europa etc.

Aprobarea rezultatelor cercetărilor. În ultimii 20 de ani, după susţinerea tezei de doctorat în anul 1999, am publicat trei monografii în domeniul istoriei şi arheologiei medievale timpurii, inclusiv o monografie bazată pe sursele numismatice, peste 30 de articole ştiinţifice, 10 rezumate ale comunicărilor ştiinţifice la diverse conferințe naționale și internaționale (Lista publicațiilor se anexează).

Comunicări pe subiecte privind istoria regiunilor carpato-danubiano-pontice din secolele VIII-IX au fost prezentate la un şir de conferinţe naţionale, internaţionale și lecții publice, atât în ţară, cât şi în străinătate, iar unele comunicări au fost ulterior publicate în culegeri de studii și reviste recunoscute internațional. Monografia Populaţia spaţiului pruto-nistrean în secolele VIII-IX publicată în anul 2005 a fost distinsă cu premiul „V. Pârvan” al Academiei Române în anul 2007, iar pentru rezultatele cercetărilor mele am obținut în anul 2014 Premiul Național în domeniul științei.

Rezultatele cercetării au fost discutate și aprobate în ședința Catedrei de Istorie și Geografie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” pe data de 19.11.2020 și la ședința Seminarului științific ad-hoc din cadrul UPS „Ion Creangă” desfășurat pe data de 09.03.2021.

Cuprins


Lista ilustraţiilor

I. Repere conceptuale

II. Sursele cercetării și istoriografia problemei

III. Habitatul

IV. Economia

V. Viaţa spirituală

VI. Societatea

VII. Concluzii și recomandări

VIII. Bibliografie (listă selectivă)

IX. Lista lucrărilor autorului referitoare la subiectul tezei de doctor habilitat

X. Adnotare (română, engleză, rusă)