|
StatutTeza a fost susţinută pe 9 iulie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 4 octombrie 2021 Autoreferat![]() TezaCZU 631.81 : 579.64 : 634.8
|
Structura tezei: Introducere, 5 capitole, concluzii generale, recomandări practice, bibliografie – 252 de surse citate, 41 tabele, 7 figuri. Rezultatele sunt publicate în 17 lucrări științifice și 2 brevete.
Domeniu de studiu: 411.03 - Agrochimie Scopul și obiectivele cercetărilor: Relevarea aportului complexului de microelemente Microcom-V şi a produselor bacteriene a tulpinilor PGPB (Azotobacter chroococcum, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas aureofaciens) în concentraţii optimale în reglarea nutriției plantelor vizând sporirea productivității și rezistenţei viţei-de-vie la condițiile nefavorabile în perioada de iernare.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: Au fost efectuate studii complexe în sistemul sol -plantă, direcționate asupra elucidării modificărilor a unor parametri agrochimici, fiziologici și morfologici în funcție de nutriția plantelor și condițiile de creștere, cu scopul elaborarării procedeelor de sporire a rezistenței la iernare și productivității plantelor de Vitis vinifera L. Pentru prima dată a fost studiată interacţiunea și modul de aplicare a complexului de microelemente Microcom-V cu produsele metabolismului bacteriilor PGPB (suspensii, metaboliți, biosurfactant), cunoscute ca biofertilizanți, cu scopul reglării nutriției plantelor de viță-de-vie.
Problema științifică importantă soluționată: A fost demonstrat, că bacteriile PGPB, producând diferite substanțe biologic active, influențează nu doar creșterea, dar și participă activ în diferite procese metabolice, legate de productivitate. A fost evidențiat aportul benefic a microelementelor în doza micșorată și a biofertilizanților în statusul mineral al butașilor și plantelor pe rod a viței-de-vie, în acumularea compușilor stres-protectori (prolină, glucide, pigmenți fotosintetici) în dependență de condițiile de creștere, urmate de sporirea rezistenței și productivității. Aplicarea comună a microîngrășămintelor și biofertilizanților contribuie la sporirea accesibilității elementelor nutritive cu repercusiune asupra calității butașilor, calității și cantității recoltei.
Semnificaţia teoretică: Datele obținute demonstrează rolul inductor al microelementelor și biofertilizatorilor în reglarea nutriției minerale a plantelor, în formarea toleranței la condiții de creștere nefavorabile, în manifestarea cât mai deplină a potenţialului de rezistenţă la iernare a plantelor de viţă-de-vie. Ele completează în mod semnificativ informația disponibilă în literatura de specialitate cu privire la rolul biofertilizanților în metabolismul plantațiilor perene.
Valoarea aplicativă a lucrării: Rezultatele obținute și principiile științifice stabilite, permit elaborarea procedeelor reglării nutriției minerale a plantelor cu scopul sporirii eficienţei celei mai importante ramure ale statului şi facilitează reducerea chimizării mediului înconjurător. Aplicarea dozei micșorate de microelemente și a biofertilizanților permite micșorarea cantității de îngrășăminte chimice.
Implementarea rezultatelor științifice: Procedeele elaborate pot fi aplicate în viticultură, cu scopul sporirii productivității și rezistenței plantelor la factori nefavorabili.
Informația obținută privind rolul complexului de microelemente și biofertilizanți în reglarea nutriției plantelor și sporirea productivității și rezistenței viței-de-vie, poate fi inclusă în cursuri de predare a Agrochimiei, Viticulturii și Ecologiei, în instituțiile de învățământ.