|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 septembrie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 26 noiembrie 2021 Autoreferat![]() TezaCZU 616.314-089.843(043.2)
|
Structura tezei: lucrarea este expusă pe 141 pagini de text imprimat (68 pagini de text de bază), constă din introducere, 4 capitole, concluzii generale, recomandări practice, rezumat în limbile română, rusă, engleză şi indice bibliografic cu 178 de referinţe. Materialul ilustrativ include 39 de figuri, 11 tabele, 5 formule statistice și 2 anexe.
Rezultatele obţinute sunt publicate în 24 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 4 fără coautori şi 9 în ediţii recenzate.
Scopul lucrării constă în evaluarea comparativă a metodelor de tratament protetic a pacienților cu edentații unidentare și elaborarea unui algoritm clinic de reabilitare.
Obiectivele cercetării: evaluarea clinico-radiologică a câmpului protetic în edentațiile unidentare; analiza comparativă a tratamentului protetic cu proteze parțiale fixe convenționale și cu suprastructuri protetice pe implanturi în edentațiile unidentare; aprecierea parametrilor pentru selectarea metodei de tratament protetic în edentațiile unidentare; elaborarea algoritmului clinic și de realizare a construcției protetice la pacienții cu edentații unidentare.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: Studiul a demonstrat că tratamentul implantoprotetic reprezintă o soluţie conservativă și estetică de actualitate. Rezultatele obținute care contribuie la soluționarea unei probleme ştiinţifice importante constau în evaluarea metodelor de tratament protetic a pacienților cu edentații unidentare și elaborarea algoritmului clinic de reabilitare.
Semnificaţia teoretică a studiului: S-a constatat eficiența comparativă a tratamentului cu proteze parțiale fixe convenționale și cu coroane pe suport implantar în edentațiile unidentare, determinând parametrii principali pentru selectarea metodei de tratament protetic.
Valoarea aplicativă a lucrării: Sporirea eficienței asistenţei medicale specializate pacienţilor cu edentații unidentare maxilare şi reducerea sacrificării dinţilor stâlpi implicaţi ca suport în tratamentul cu proteze parțiale fixe convenționale. Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Rezultatele studiului sunt aplicate în procesul didactic al Catedrei de propedeutică stomatologică “Pavel Godoroja” a IP USMF „Nicolae Testemiţanu” şi sunt implementate în activitatea practică a Clinicii Stomatologice Universitare nr. 2 a IP USMF „Nicolae Testemiţanu”.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: