|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 noiembrie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 ianuarie 2009 Autoreferat![]() TezaCZU 331.36:005:621.39 (478)
|
Demersul ştiinţific, al prezentei lucrări, îl constituie perfecţionarea managementului instruirii şi dezvoltării profesionale a personalului din cadrul întreprinderilor de telecomunicaţii din Republica Moldova.
În acest scop, în teză au fost tratate şi studiate conceptele de instruire şi dezvoltare profesională, ca suport pentru asigurarea competitivităţii întreprinderilor în economia concurenţială. În afară de aceasta, în teză sunt prezentate conceptele de capital uman şi capital intelectual, precum şi particularităţile lor. La fel, se acordă o atenţie deosebită investiţiilor în capitalul uman, în special în potenţialul intelectual al angajaţilor, ca premisă a asigurării instruirii şi dezvoltării profesionale a personalului, precum şi competenţei profesionale.
A fost efectuat diagnosticul activităţii de instruire şi dezvoltare profesională a personalului la nivelul economiei naţionale, precum şi în cadrul întreprinderii „Moldtelecom” S.A. S-au calculat un şir de indicatori, care pun în evidenţă problema instruirii şi dezvoltării profesionale a personalului, în urma cărora s-a contribuit la formularea unor propuneri concrete, privind redresarea situaţiei în domeniul instruirii şi dezvoltării profesionale, atât la nivelul economiei naţionale, cât şi la nivelul întreprinderilor de telecomunicaţii. În teză este prezentată politica Uniunii Europene în domeniul instruirii şi dezvoltării profesionale a personalului, pe care trebuie să o ia în calcul şi Republica Moldova, din perspectiva aderării la această structură.
În lucrare este elaborat un sistem integrat de instruire profesională a personalului care are drept scop îmbunătăţirea situaţiei în domeniu. De asemenea, este elaborată şi fundamentată strategia de dezvoltare a personalului, având ca rezultat sporirea capacităţilor şi cunoştinţelor profesionale ale angajaţilor. La fel, este elaborat un model de evaluare a activităţii de instruire şi dezvoltare profesională a personalului nivelul întreprinderilor de telecomunicaţii. Este prezentată modalitatea de calcul a unor indicatori, care au ca obiectiv evaluarea nivelului instruirii şi dezvoltării rofesionale a personalului.
Abordările teoretice şi recomandările practice, expuse în teză, pot fi utilizate de
întreprinderile autohtone de telecomunicaţii, inclusiv de întreprinderea „Moldtelecom” S.A. cu scopul perfecţionării activităţii de instruire şi dezvoltare profesională a personalului.
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: