|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 aprilie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 noiembrie 2009 Autoreferat![]() |
Lucrarea de faţă este consacrată cercetării ştiinţifice depline a problematicii legate de aplicarea măsurii preventive în formă de arestare preventivă a învinuitului şi inculpatului, astfel realizându-se un studiu complex şi aprofundat, finalitatea lui constând în elaborarea şi recomandarea soluţiilor teoretice şi practice în vederea perfecţionării actualului cadru normativ al instituţiei arestului preventiv.
Prezenta cercetare ştiinţifică cuprinde o evoluţie a măsurilor preventive în dreptul procesual penal român, prezentându-se elemente de drept comparat privind aplicarea acestei măsuri în legislaţia altor state, în special a Republicii Moldova, în relaţie cu prezumţia de nevinovăţie.
În elaborarea prezentei lucrări s-a pornit de la reglementările procesuale privind măsurile preventive, a fost analizată procedura penală şi disfuncţionalităţile ce apar în aplicarea acestor măsuri, arestarea preventivă fiind una dintre cele mai aspre măsuri preventive prevăzută de Codul de procedură penală român, precum şi în Codul de procedură penală al Republicii Moldova.
Noutatea ştiinţifică constă în realizarea unei cercetari complexe a aspectelor teoretice şi de practică a aplicării arestului preventiv de către organele de urmărire penală şi judecătoreşti, finalizată cu propuneri de eficientizare a aplicării acestei proceduri. Sunt examinate cazurile speciale în care se poate dispune această măsura, cauzele cu învinuit sau inculpat minor, magistrat, diplomat, sau persoană supusă procedurii de extrădare.
Această teză analizează conformitatea dreptului intern cu exigenţele articolului 5 “Dreptul la libertate şi la siguranţă” din Convenţia Europeană a drepturilor omului şi a libertăţiilor fundamentale, precum şi jurisprudenţa în materie a Curţii Europene a drepturilor omului.
Concluziile şi recomandările înaintate de autor constituie o anumită contribuţie la dezvoltarea aspectelor teoretice şi practice privind aplicarea procedurii arestarii preventive, iar unele propuneri sunt direcţionate la îmbunătăţirea legislaţiei procesual penale în materia măsurilor preventive şi în special a arestării preventive din România şi Republica Moldova.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: