|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 iunie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 noiembrie 2009 Autoreferat![]() |
În lucrare sunt prezentate rezultatele examenului complex şi particularităţile tabloului clinic al 102 (24 b., 78 f.) de pacienţi cu anomalii de ocluzie clasa I Angle, în vârstă de 18-35 ani, la care au fost supuşi tratamentului neortodontic 312 de dinţi. În baza rezultatelor investigaţiilor clinice şi paraclinice au fost elaborate principii şi metode noi de restaurare şi recunstruire directă a segmentului frontal al arcadelor dentare în cazul anomaliilor de ocluzie clasa I Angle, la adulţi, cu evaluarea rezultatelor obţinute.
În urma cercetărilor efectuate, au fost obţinute date epidemiologice ale răspândirii anomaliilor de ocluzie clasa I Angle la populaţia matură. De asemenea a fost studiată structura acestor anomalii şi complicaţiile cel mai des întâlnite la acest grup de pacienţi.
Pe parcursul cercetărilor a fost elaborat şi aprobat un dispozitiv pentru biometria modelelor din ghips, care măreşte precizia măsurărilor necesare pentru diagnosticarea şi elaborarea planului de tratament în cazurile anomaliilor studiate, şi care este foarte simplu în exploatare.
Au fost examinate, la nivel macro- şi microscopic, suprafeţele ţesuturilor dure, şlefuite cu ajutorul frezelor diamantate cu granulozitate diferită . S-a depistat că, la preparare, în aceste ţesuturi apar microcrăpături, adâncimea şi numărul cărora este în dependenţă directă de granulozitatea frezei. Presupunerile, bazate pe studiul microscopic, au permis modernizarea procesului de prelucrare abrazivă a ţesuturilor dure, care au fost verificate cu succes prin studiul clinic. De asemenea, cercetările macro- şi microscopice, ne-au permis studierea grosimii stratului de adeziv, dintre ţesuturile preparate cu freze diamantate cu granulozitate diferită şi compozit. Acest fapt, ne-a oferit posibilitatea de a obţine un strat minimal de bonding, utilizând pentru prepararea ţesuturilor dure freze diamantate cu granulozitate scăzută.
Au fost determinate şi studiate modificările roenthgenologice de structură a laminei corticale dure a alveolelor dinţilor frontali. Cercetările au permis sistematizarea dereglărilor ocluzale în zona frontală a arcadelor dentare în trei grupuri în dependenţă de gradul de exprimare al acestor dereglări pe radioviziogramă.
În rezultatul cercetărilor efectuate, au fost elaborate şi studiate metode noi de restaurări directe şi indirecte ale dinţilor frontali, care au arătat rezultate înalte estetice şi funcţionale. Avantajul lor constă în economisirea timpului de lucru, simplicitate şi lipsa necesităţii utilajului suplimentar.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: