|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 aprilie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 3 iunie 2010 Autoreferat![]() |
Structura tezei: introducere, patru capitole, concluzii şi recomandări, bibliografia din 163 de numiri, 122 pagini de text ştiinţific. Rezultatele ştiinţifice sunt publicate în 18 cărţi şi articole ştiinţifice.
răspundere constituţională, principii constituţionale ale răspunderii constituţionale, răspunderea juridică şi politică a Şefului de stat, răspunderea politică a Guvernului, răspunderea constituţională şi conflictul de interese, constituţionalizarea şi instituţionalizarea principiului constituţional al răspunderii membrilor Guvernului, demiterea Şefului de stat, punerea sub acuzare a Şefului de stat, lege a responsabilităţii ministeriale.
Scopul şi obiectivele. Lucrarea în cauză reprezintă studiul unei serii de probleme ce privesc răspunderea în dreptul constituţional, cu referire la aspectele răspunderii constituţionale a Şefului de stat, a Guvernului şi a membrilor lui, fiind axată pe o abordare complexă a problemei în baza legislaţiei în vigoare naţionale şi internaţionale.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică.Sunt cercetate chestiunile şi aspectele cele mai pertinente, care se cer a fi explicate pentru o mai bună înţelegere a conceptelor în cauză şi pentru a pune în evidenţă importanţa răspunderii constituţionale a Şefului de stat, a Guvernului şi a membrilor lui, dar şi pentru a scoate în relief carenţele şi controversele care există deopotrivă în legislaţia de profil, în activitatea practică şi în doctrina de specialitate.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă. O atenţie deosebită a fost acordată răspunderii constituţionale ca formă a răspunderii juridice, au fost analizate detaliat principiile răspunderii în dreptul constituţional, subliniindu-se că Şeful statului nu răspunde pentru opiniile sale exprimate în exerciţiul mandatului. Investigaţia ştiinţifică în cauză şi-a propus efectuarea unui studiu comparat al raportului dintre răspunderea constituţională şi conflictul de interese, constituţionalizarea şi instituţionalizarea principiului răspunderii constituţionale a membrilor Guvernului.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele ştiinţifice ale acestei lucrări pot fi aplicate în practica legislativă. De asemenea, acestea pot fi utile în calitate de material didactic în procesul de studiu la facultăţile de drept ale universităţilor pe problemele dreptului constituţional şi dreptului constituţional comparat, precum şi în problemele ce ţin de domeniul administraţiei publice centrale.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: