|
StatutTeza a fost susţinută pe 21 mai 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 3 iunie 2010 Autoreferat![]() |
Structura lucrării: introducere, analiza situației, 5 capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie din 209 titluri. Numărul de publicaţii la tema tezei.: 7
Domeniul de studii: dreptul constituţional.
Scopul si obiectivele lucrării: Elucidarea complexă a problemelor legate de asigurarea dreptului la siguranţă a cetăţeanului în România şi Republica Moldova. Obiective: A studia evoluţia cadrului juridic al libertăţii şi siguranţei persoanei în diferite sisteme constituţinale; A analiza izvoarele, esenţa, importanţa şi evoluţia drepturilor ―habeas-corpus‖, precum şi aplicabilitatea lor în cadrul proceselor penale; A întreprinde o cercetare a reglementărilor juridice privind exercitarea efectivă a dreptului la libertate şi siguranţă în România şi Republica Moldova.
Metodologia cercetării ştiinţifice: Suportul metodologic şi teoretico-ştiinţific al lucrării care se manifestă printr-un număr suficient de mare de metode, factori ce au ca obiect raporturile, legăturile, relaţiile ce se stabilesc între diferite metode în procesul cunoaşterii. Au fost utilizate analiza statistică, metoda logică; metoda comparativă; metoda istorică; metoda cantitativă.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: Cercetarea complexă a problemelor teoretice, metodologice şi aplicative legate de asigurarea dreptului la siguranţa a cetăţeanului, în baza căreia sunt precizate anumite legităţi analizate, opinii formulate concluzii, propuneri si recomandări atât de ordin teoretic, cât şi practic care în ansamblul lor constituie o viziune ştiinţifică a autorului destinată să amelioreze situaţia privind garantarea dreptului la siguranţă a cetăţeanului în România şi Republica Moldova.
Semnificaţia teoretică: În plan doctrinar-teoretic - se cercetează natura juridică a Habeas Corpus în România şi Republica Moldova. În plan normativ-legislativ – se efectuează un studiu profund a legislaţiei naţionale şi internaţionale privind garantarea dreptului la asigurarea la siguranţă a cetăţeanului şi se presupune ca o concluzie finală la problema abordată, modificările corespunzătoare în legislaţiile naţionale.
Valoarea aplicativă a lucrării: Poate servi drept sursă de informare şi inspirare atât pentru actorii implicaţi în procesul de studiere şi dezvoltare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale a cetăţenilor, precum şi pentru cei implicaţi în procesul de elaborare, adoptare şi aplicare în practică a reglementărilor normative din domeniul dat.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Implementarea recomandărilor privind garantarea şi dezvoltarea eficientă a dreptului la siguranţă a cetăţeanului în Republica Moldova si România va permite ameliorarea situaţiei la acest compartiment.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: