|
StatutTeza a fost susţinută pe 26 august 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2010 Autoreferat![]() |
Structura tezei include: introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 126 titluri, 15 anexe, 126 pagini de text de bază, 33 de figuri, 38 de tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 8 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu se referă la Teoria şi metodologia instruirii (Ştiinţe) în clasele primare
Scopul cercetării vizează fundamentarea teoretică, elaborarea şi validarea experimentală a unui model de formare a competenţei de explorare/investigare a proceselor ecologice la elevii claselor primare în cadrul disciplinei Ştiinţe (I-IV).
Obiectivele cercetării urmăresc: determinarea gradului de elaborare a problemei cercetării în teoria şi practica ştiinţelor educaţiei; evidenţierea şi confruntarea accepţiunilor ştiinţifice asupra conceptului de competenţă şcolară; fundamentarea teoretică şi elaborarea unui model structural al competenţei de explorare/ investigare a proceselor ecologice în cadrul disciplinei Ştiinţe în clasele primare; fundamentarea, elaborarea şi validarea unui model de formare a competenţei vizate.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a rezultatelor obţinute vizează: precizarea conceptului de competenţă şcolară; modelizarea teoretică a structurii şi procesului de formare competenţei de explorare/investigare a proceselor ecologice la elevii claselor primare în cadrul disciplinei Ştiinţe; determinarea principiilor generale şi specifice.
Semnificaţia teoretică a lucrăriiconstă în analiza şi sintetizarea reperilor epistemologice şi metodologice pentru conceperea modelului de formare a competenţei de explorare/investigarea a proceselor ecologice la elevii claselor primare.
Valoarea aplicativă a lucrării rezidă în: detalierea referenţialului curricular al competenţei vizate; inventarierea sistemului aferent de cunoştinţe declarative şi procedurale şi a nivelurilor taxonomice de manifestare; elaborarea instrumentelor de evaluare a competenţei vizate; concretizarea dimensiunii conţinutale şi a celei acţionale a modelului de formare a competenţei.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: