|
StatutTeza a fost susţinută pe 21 octombrie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2011 Autoreferat![]() |
Structura tezei: introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 164 referinţe bibliografice, 3 anexe, 120 pagini text de bază, 15 tabele şi 17 figuri. Rezultatele cercetării sunt publicate în 7 lucrări ştiinţifice.
Domeniul studiului: psihodiagnoza personalităţii.
Scopul cercetării constă în fundamentarea unui model integrator de psihodiagnoză a tulburărilor de personalitate, materializat printr-un instrument modern de psihodiagnoză. Obiectivele cercetării: a analiza metodele de psihodiagnoză a tulburărilor de personalitate; a determina principiile şi factorii determinanţi în psihodiagnoză; a elabora modelul integrator; a sistematiza şi integra simptomele într-un sistem unic de psihodiagnoză; a elabora instrumentul Sistemul Electronic de Asistenţă Diagnostică.
Inovaţia ştiinţifică: au fost determinate principiile de bază a psihodiagnozei tulburărilor de personalitate; au fost relevaţi factorii noi: ponderea, obligativitatea şi coeficientul de intensitate; a fost elaborat modelul integrator de psihodiagnoză, care abordează tulburările de personalitate ca fiind un set de simptome intercorelate sistemic cu pondere diferită în cadrul fiecărei tulburări de personalitate; a fost elaborat un instrument valid de psihodiagnoză a tulburărilor de personalitate - SEAD.
Problema ştiinţifică soluţionată constă în fundamentarea unui model integrator de psihodiagnoză a tulburărilor specifice şi organice de personalitate şi elaborarea instrumentului computerizat – SEAD, adaptat la specificul subiecţilor din Republica Moldova.
Semnificaţia teoretică a cercetării constă în definirea şi abordarea complexă a tulburărilor specifice şi organice de personalitate, a metodelor de psihodiagnoză a tulburărilor de personalitate şi argumentarea ştiinţifică a necesităţii dezvoltării metodelor noi.
Valoarea aplicativă a cercetării. Cercetarea realizată permite implementarea unui model integrator de psihodiagnoză a tulburărilor de personalitate, prin intermediul instrumentului computerizat SEAD, adaptat la specificul subiecţilor din Republica Moldova, atât în sistemul de sănătate mentală, cât şi în alte domenii.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Valorificarea practică a modelului şi
instrumentului elaborat s-a realizat în cadrul laboratorului de psihodiagnoză a Spitalului Clinic
Republican de Psihiatrie Rezultatele, în perioada 2003-2004.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: