|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 februarie 2012 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 aprilie 2012 Autoreferat![]() |
Structura tezei: Teza constă din introducere, 5 capitole, concluzii, 109 titluri bibliografice, 113 pagini text de bază, 62 figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 11 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu:fizica materialelor magnetice cu corelaţii electronice puternice.
Scopul lucrării: Evidenţierea cuplajului spin-reţea şi elucidarea mecanismelor de tranziţie structurală indusă de câmpul magnetic şi de ordonarea orbitală în compuşii AB2X4 (A=Zn, Fe, Cd; B=Cr; X=S, Se) cu structura spinel şi MnWO4 folosind metoda propagării ultrasunetelor în câmpuri magnetice puternice.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. A fost soluţionată problema ştiinţifică a tranziţiilor structurale în materiale magnetice ce prezintă frustraţii ale interacţiunilor de schimb magnetic.
În cristalele FeCr2S4 au fost evidenţiate anomalii în propagarea ultrasunetului atât la tranziţia orbitală indusa de efectul cooperativ Jahn-Teller ce are loc la 9 K, cât şi la tranziţia de spin reorientare la 60 K. În monocristalele de ZnCr2Se4 a fost depistată anomalia în propagarea ultrasunetului la tranziţia de fază antiferomagnetică cu structura incomensurabilă a spinilor. În compusul ZnCr2S4 s-au depistat tranziţii magneto-structurale în câmpuri magnetice puternice, care indică apariţia unor structuri cristalografice noi cu rigiditate constantă. În multiferoicul MnWO4 au fost depistate anomaliile ultrasunetului la trei tranziţii antiferomagnetice consecutive la temperaturi joase şi a fost evidenţiată o fază nouă în câmpuri magnetice puternice.
Importanţa teoretică: Datele experimentale noi privind interacţiunea spin-reţea şi spin-orbită în compuşii magnetici cu frustraţii puternice prezintă interes din punct de vedere a aprofundării fenomenelor fizice în medii cu ordonare magnetică, pentru înţelegerea mecanismelor de apariţie a polarizării dielectrice spontane.
Importanţa practică: Rezultatele obţinute pentru compuşii cu magnetocapacitatea colosală şi comportamentul multiferoic pot fi folosite la elaborarea traductorilor magnetoelectrici bazaţi pe fenomenul de multiferoicitate, pentru aplicaţii în sisteme de înregistrare, ce utilizează memorii magnetice.