|
StatutTeza a fost susţinută pe 27 noiembrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 februarie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 343.982.3(043.3)
|
Structura tezei: Introducere, 4 capitole, concluzii şi recomandări, bibliografia din 285 titluri, 168 de pagini de text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 5 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu şi obiectivele tezei. Lucrarea ţine de ramura tacticii criminalistice. Obiectivele tezei: a analiza situaţia în domeniu şi a publicaţiilor la tema tezei, a defini conceptul şi a scoate în evidenţă bazele ştiinţifice a prezentării spre recunoaştere, procesele psihologice ce se derulează, precum şi a fixa principiile fundamentale de organizare, pregătire, competenţele subiecţilor implicaţi şi a instituţiilor abilitate; a elucida metodica desfăşurării diferitor genuri de prezentare spre recunoaştere; a scoate în evidenţă aspectele subiective şi obiective în procesul derulării diferitor genuri de prezentare spre recunoaştere; a releva dificultăţile generate de factorii obiectivi şi subiectivi ce apar în practica desfăşurării aprecierii şi verificării rezultatelor prezentării spre recunoaştere de către organul de urmărire penală şi instanţa de judecată şi de a elabora un algoritm de apreciere a acestora; a sistematiza erorile comise, lacunele existente cauzele obiective şi subiective de admitere a acestora, a identifica posibilităţile de control şi de management a calităţii efectuării prezentării spre recunoaştere.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Lucrarea prezintă una dintre primele cercetări complexe pe tema tacticii criminalistice a prezentării spre recunoaştere realizate în spaţiul ţării noastre, consacrate expres analizei doctrinei şi practicii acestei instituţii. Originalitatea constă în evidenţierea şi sistematizarea lacunelor existente în această activitate, argumentarea unor propuneri de perfecţionare a acestui domeniu de cunoaştere, care la moment este elaborat insuficient în doctrina criminalistică autohtonă, determinându-se conceptul, particularităţile organizatorice, manageriale, analiză şi verificare a rezultatelor prezentării spre recunoaştere.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării constă în dezvoltarea şi fundamentarea ştiinţifică a elementelor structurale ale teoriei, practicii, prin prisma experienţei Republicii Moldova, a altor ţări din comunitatea exsovietică, europeană, formularea de concluzii şi recomandări cu caracter teoretico-practic, metodic şi legislativ, a căror realizare au ca obiectiv optimizarea activităţilor de tactică criminalistică şi judiciară în ansamblu, minimizarea subiectivismului în aprecierea rezultatelor acestora de către instanţele de judecată, obiectivarea în final a procesului de judecare a cauzelor penale, cu aplicarea cunoştinţelor criminalistice de specialitate.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: