|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 martie 2005 în CSSşi aprobată de CNAA pe 21 aprilie 2005 Autoreferat![]() |
Scopul cercetării îl prezintă studierea problemelor manageriale care apar la crearea, funcţionarea şi gestiunea instruirii virtuale în instituţiile de învăţământ superior. Instruirea virtuală este concepută ca formă a învăţământului la distanţă prin care serviciile educaţionale sunt prestate publicului larg prin intermediul noilor tehnologii info-comunicaţionale.
Obiectivele cercetării s-au axat pe concretizarea mecanismului de funcţionare a pieţei educaţiei şi evidenţierea locului ei în circuitul economic; delimitarea tehnologiilor pe care se bazează instruirea virtuală şi a formei organizării prin care ea se realizează; studierea procesului de transnaţionalizare a serviciilor educaţionale virtuale şi analiza impactului lui asupra sistemului educaţional naţional; recomandarea masurilor de organizare, gestiune şi motivare necesare implementării sistemului de instruire virtuală; estimarea eficienţei implementării sistemului de instruire virtuală la A.S.E.M. Ca urmare, cercetările se încadrează în domeniul managementului educaţional cu elemente ale managementului cunoştinţelor.
Metodologia cercetării s-a bazat pe abordarea de management a sistemului, sistemul de instruire virtuală fiind cercetat prin interdependenţa componentei metodice, tehnice şi organizatorice. Metodele utilizate au fost: analiza logico-abstractă, analiza factorială, analiza SWOT, metoda arborelui decizional, analiza comparativă.
Noutatea ştiinţifică a investigaţiei constă în definirea mai complexă a cunoştinţelor, ele prezentând elementul de bază a serviciilor educaţionale; propunerea unei modalităţi noi, mai democratice, de acces şi difuzare a cunoştinţelor; aplicarea instrumentarului managementului strategic la aprecierea posibilităţilor implementării sistemului de instruire virtuală la instituţiile de învăţământ superior (secţia fără frecvenţă); elaborarea unui mecanism principial nou de remunerare stimulatorie a cadrului profesoral-didactic implicat în sistemul instruirii virtuale.
Cercetarea teoretică s-a realizat în aplicaţii practice sub forma a trei manuale electronice
la diverse disciplini universitare.
Concluziile şi recomandările rezultate din investigaţia efectuată pot fi utilizate la
perfecţionarea strategiei dezvoltării instituţiilor de învăţământ superior şi a Strategiei dezvoltării
sistemului educaţional din Republica Moldova.
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: