|
StatutTeza a fost susţinută pe 21 decembrie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 16 februarie 2017 Autoreferat![]() TezaCZU 947.891 918-1944
|
Structura tezei: lista abrevierilor, introducere, cinci capitole, a câte 2-4 subcapitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie cu 498 titluri, 234 pagini de bază, cronologie, 22 de documente, 10 figuri şi declaraţia privind asumarea răspunderii, şi CV-ul autorului. Rezultatele obţinute au fost publicate în 42 de lucrări, dintre care 6 monografii, 2 dicţionare, 1 culegere de documente, 33 de articole.
Domeniul de studiu: specialitatea 611.02 – Istoria Românilor (pe perioade).
Scopul şi obiectivele tezei constituie: prezentarea şi analiza organizării şi activităţii serviciilor de informaţii şi siguranţă româneşti din Basarabia în anii 1918-1944; analiza istoriografiei temei; identificarea factorilor interni şi externi de instabilitate pentru Basarabia, în perioada studiată; aprecierea rolului informaţiilor furnizate de serviciile speciale româneşti în adoptarea deciziilor de către administraţia Basarabiei şi conducerea României; demascarea falsurilor istoriografiei sovietice.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a lucrării constă în demersul ştiinţific, prin valorificarea documentelor inedite de arhivă, pentru restabilirea tabloului istoric, referitor la activitatea organelor de informaţii şi siguranţă româneşti din Basarabia în anii 1918-1944 şi cunoaşterea întregului proces istoric de dezvoltare a societăţii basarabene.
Rezultatele principial noi pentru ştiinţă şi practică obţinute în urma cercetărilor efectuate au determinat crearea unei noi direcţii în ştiinţa istorică din Republica Moldova şi anume, organizarea şi activitatea serviciilor de informaţii din Basarabia, R.A.S.S.M. şi R.S.S.M., având ca bază rezultatele cercetărilor privind serviciile de informaţii şi siguranţă româneşti din Basarabia în anii 1918-1944.
Semnificaţia teoretică a lucrării constă în studierea complexă a surselor publicate şi a izvoarelor arhivistice, în vederea reconstituirii activităţii serviciilor de informaţii şi siguranţă româneşti din Basarabia în anii 1918-1944 şi a identificării rezultatelor pe care le-au obţinut. Valoarea aplicativă a tezei. Rezultatele cercetării pot fi valorificate la elaborarea lucrărilor privind istoria serviciilor secrete şi istoria Republicii Moldova, la scrierea tezelor de licenţă şi doctorat, la elaborarea cursurilor pentru pregătirea şi perfecţionarea cadrelor din sistemul naţional de securitate.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Teza reprezintă o cercetare complexă, cu
rezultate teoretice care completează cunoştinţele istorice existente şi care pune bazele unei noi
direcții de cercetare istorică.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: