|
StatutTeza a fost susţinută pe 17 mai 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 mai 2017 Autoreferat![]() TezaCZU [616.314+616.314.18]-002-089.5(043)
|
Domeniul de studiu: 323.01 – Stomatologie
Scopul și obiectivele: a fost evaluată fezabilitatea și eficacitatea analgeziei inhalatorii cu metoxifluran în cadrul tratamentului cariilor și pulpitelor, spectrului de aplicare și acțiune în comparație cu tehnicile de analgezie loco-regională, obținute prin injectare de substanță anestezică. Am evaluat anxietatea și durerea pacientului, până și după tratamentul cariilor și pulpitelor; am apreciat parametrii hemodinamici în funcție de tehnica analgezică; am evaluat rezultatele imediate și tardive în tratamentul cariilor și pulpitei sub influența de metoxifluran; am elaborat algoritmul de executare a analgeziei inhalatorii cu acest preparat în tratamentul cariilor și pulpitei.
Metodologia cercetării științifice. Cercetarea reprezintă un studiu clinic prospectiv. Eșantionul studiat a inclus grupe comparabile. Colectarea datelor a fost de tip „grup de referință”.
Noutatea și originalitatea științifică: a fost analizată acțiunea preparatului analgezic inhalator în cazul tratamentului cariilor dentare și a pulpitei, a fost elaborat algoritmul de utilizare a acestuia în dependență de diagnoză și situația clinică. Problema științifică soluționată în teză constă în elaborarea și implementarea tehnicii inhalatorii ca alternativă analgezică față de cea tradițională injectabilă.
Semnificația teoreticăconstă în demonstrarea mecanismului de acțiune și a eficienței analgezicului inhalator în stomatologie, acțiunea lui inofensivă asupra stării generale a pacientului.
Valoarea aplicativă a tezei: pentru un control asupra durerii și anxietăți a fost propus protocolul de administrare a analgeziei inhalatorii ca alternativă altor tehnici complicate și invazive.
Implementarea rezultatelor științifice:rezultatele studiului au fost prezentate la foruri științifice naționale și internaționale. Tehnica descrisă a fost implementată în tratamentul cariilor dentare și a pulpitei în cadrul Catedrei de stomatologie terapeutică a USMF „Nicolae Testemițanu”, cabinetelor stomatologice „Compodent”, „Dicri-Med” și „Estetic Dent” mun. Chișinău.
1. MECANISMUL DE APARIȚIE A DURERII ȘI COMBATEREA EI
2. MATERIALE, METODE DE CERCETARE ȘI TRATAMENT
3. EVALUAREA COMPARATIVĂ A EFECTELOR ANXIOLITICE ȘI ANALGETICE ALE TEHNICII DE ANALGEZIE INHALATORIE CU METOXIFLURAN VS. ANESTEZIA LOCO-REGIONALĂ LA PACIENȚI CU AFECȚIUNI CARIOASE ȘI PULPARE
CONCLUZII GENERALE ȘI RECOMANDĂRI PRACTICE PLAN DE CERCETĂRI DE PERSPECTIVĂ
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: