|
StatutTeza a fost susţinută pe 25 mai 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 mai 2017 Autoreferat– 2.49 Mb / în românăTezaCZU 616.314–089.843–031:611.716.1(043.2)
6.97 Mb /
în română |
Structura tezei: introducere, cinci capitole, concluzii generale şi recomandări, 298 surse bibliografice, 6 anexe, 231 pagini text de bază, 90 figuri, 53 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 37 lucrări ştiinţifice, obţinut un brevet de invenţie.
Domeniul de studiu: 323.01– Stomatologie.
Scopul lucrării: Optimizarea reabilitării implanto-protetice a pacienţilor cu atrofii severe a sectoarelor posterioare edentate ale maxilei prin elaborarea procedeelor miniinvazive de instalare a implantelor dentare endoosoase.
Obiectivele: Evaluarea succesului şi a ratei supravieţuirii implantelor în sectoarele posterioare ale maxilei instalate în mod convenţional;Evaluarea succesului şi a ratei supravieţuirii implantelor în sectoarele posterioare atrofiate ale maxilei instalate amînat sau simultan cu grefarea sinusului maxilar prin acces lateral; Elaborarea unei metode miniinvazive de instalare a implantelor dentare în două şedinţe chirurgicale cu elevaţia planşeului sinusului maxilar prin acces crestal; Elaborarea unei metode miniinvazive de instalare a implantelor dentare într-o şedinţă chirurgicală cu elevaţia planşeului sinusului maxilar prin acces crestal; Evaluarea postoperatorie a pacienţilor după instalarea implantelor conform metodelor elaborate; Monitorizarea modelării/remodelării osului intrasinuzal și de la creasta alveolară la instalarea implantelor prin aces crestal conform metodei elaborate;Evaluarea implantelor scurte la elevaţia planşeului sinusului maxilar prin acces crestal conform metodei elaborate; Evidenţierea şi tratamentul complicaţiilor survenite la instalarea implantelor prin elevaţia planşeului sinusului maxilar.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. A fost demonstrat că, în sectoarele posterioare ale maxilei la instalarea implantelor dentare prin acces crestal fără decolarea lambourilor mucoperiostale, fără utilizarea materialelor de grefare şi fără condensarea osului, în baza cheagului sangvin şi a fragmentelor de os elevate de la planşeul SM intrasinuzal periimplantar se formează os, care activ se modelează/remodelează sub influenţa forţelor masticatorii şi a presiunii aerului din sinusul maxilar.
Rezultatele principial noi pentru ştiinţă şi practică obţinute: crearea unui nou concept de protejare a forţelor fiziologice reparatorii ale osului maxilei pentru facilitarea proceselor de integrare a implantelor dentare, ceea ce a condus la elaborarea a două metode noi de instalare a implantelor dentare endoosoase, fapt care a contribuit la optimizarea reabilitării implanto-protetice a persoanelor cu edentaţii în sectoarele atrofiate ale maxilei cu ameliorarea stilului lor de viaţă.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării. Au fost argumentate şi demonstrate importanţa, necesitatea, şi indicaţiile către utilizarea metodelor miniinvazive de instalare a implantelor dentare endoosoase în reabilitarea protetică a persoanelor edentate cu atrofii severe în sectoarele posterioare ale maxilei.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele studiului au fost implementate în instruirea studenţilor, rezidenţilor şi a medicilor-cursanţi în cadrul Catedrei Chirurgie oro-maxilo-facială şi implantologie orală „Arsenie Guţan” a IP Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din R. Moldova și în activitatea clinicilor stomatologice private: “F. Atamni”, „M. Atamna”– Israel, “Master-Dent”,”Omnident”, ”Gumeniuc-Dental” –Chișinău.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: