|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 iulie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 664.8.022.7(043.2)
|
Scopul lucrării: identificarea regimurilor tehnologice operaționale pentru menținerea potențialului antioxidant și a culorii extractelor hidroalcoolice din tescovină de struguri și fructe de pădure.
Obiectivele lucrării prevăd determinarea concentrației diferitor clase de compuși biologic activi în extractele horticole și caracterizarea instrumentală a culorii; cercetarea evoluției activitătii antioxidante și a parametrilor de culoare pe parcursul tratamentelor termice și păstrării extractelor la diferite temperaturi și în diferite medii (pH, forță ionică); cercetarea copigmentării cu acizii galic și tanic; cercetarea influenței nanoincapsulării în β-lactoglobulină asupra activității antioxidante a extractului de tescovină; cercetarea separării fracțiilor de compuși antioxidanți, utilizând microspuma coloidală. Noutatea și originalitatea științifică constă în stabilirea relației activitatea antioxidantă-culoare și a relației activitatea antioxidantă-conținut de polifenoli în diferite extracte horticole; identificarea tratamentelor termice optime și condițiilor optime de mediu (pH, forță ionică) pentru menținerea activității antioxidante și a culorii extractelor vegetale; testarea stabilității extractelor în prezența unor săruri minerale utilizate în sistemele alimentare: CaCl2; NaCl și KNO3, ce a rezultat în intensificarea culorii în extractul de tescovină; cercetarea copigmentării cu acizii galic și tanic a extractelor vegetale; încapsularea extractului de tescovină în βlactoglobulină; pentru prima data a fost testată separarea polifenolilor din extractele de aronie, folosind microspuma coloidală.
Problema științifică soluționatăconstă în identificarea condițiilor tehnologice optime pentru asigurarea stabilității proprietăților antioxidante și colorante ale extractelor vegetale de origine horticolă în vederea utilizării lor în industria alimentară. Semnificația teoretică. Rezultatele cercetărilor efectuate prezintă date exacte despre conținutul unor compuși polifenolici cu proprietăți antioxidante în extractele vegetale horticole originare din Republica Moldova; au fost cercetați parametrii instrumentali de culoare și activitatea antioxidantă a extractelor în funcție de mediu, regim termic, durată de păstrare. Au fost obținute cunoștințe noi privind relația activitate antioxidantă-culoare și activitate antioxidantă-conținut de polifenoli. Au fost lansate noi deducții ipotetice cu privire la interacțiunea dintre antocienii din tescovină și ionii Ca2+.
Valoarea aplicativă. În baza rezultatelor experimentale obţinute au fost identificate și argumentate științific condițiile optime de păstrare și regimurile termice de utilizare în sistemele alimentare a extractelor hidroalcoolice din tescovină de struguri și fructe de pădure cu menținerea proprietăților antioxidante și a culorii.
Implementarea rezultatelor științificea fost efectuată prin aplicarea lor și continuarea cercetărilor în proiectul bilateral Substituirea aditivilor alimentari sintetici cu componenți bioactivi extraşi din resurse naturale regenerabile și în cadrul proiectului AUF „L’utilisation de techniques innovantes dans l’obtention des molecules biologiquement actives”.
1. RELAȚIILE, TRANSFORMĂRILE ȘI FUNCȚIILE ANTIOXIDANȚILOR ȘI COLORANȚILOR NATURALI ÎN PROCESAREA ALIMENTELOR
2. MATERIALE ȘI METODE DE CERCETARE
3. REZULTATE ȘI DISCUȚII: INFLUENȚA PROCEDEELOR TEHNOLOGICE ASUPRA ACTIVITĂȚII ANTIOXIDANTE ȘI PARAMETRILOR DE CULOARE A EXTRACTELOR VEGETALE HORTICOLE
4. REZULTATE ȘI DISCUȚII: STABILIZAREA EXTRACTELOR VEGETALE HORTICOLE PRIN COPIGMENTARE, ÎNCAPSULARE ȘI SEPARARE
CONCLUZII ȘI RECOMANDĂRI