|
StatutTeza a fost susţinută pe 14 septembrie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 343.54 (043.3)
|
Structura tezei: Introducere, 3 capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 214 titluri, 136 pagini text de bază. Rezultatele obținute sunt publicate în 8 lucrări științifice.
Domeniul de studiu. Criminologie.
Scopul lucrării constă în efectuarea unei investigații complexe privind infracțiunea de violență în familie prin prisma cadrului juridic internațional și național, analizei criminologice și a măsurilor preventive orintate spre eradicare în limite rezonabile a acestui tip de criminalitate. Obiectivele: analiza lucrărilor științifice din doctrină publicate la tematica problemei investigate; evaluarea reglementărilor internaționale cu privire la violența în familie și a impactului lor asupra reglementărilor naționale; analiza modelelor incriminatorii ale violenței în familie în legislațiile penale ale altor state; analiza și relevarea unor probleme privind incriminarea jurdicopenală și contravențională a violenței în familie; relevarea conceptului criminologic de violență în familie și a dimensiunilor ce-i sunt proprii; relevarea particularităților criminologice precum și analiza dimensiunii statistice ale infracțiunii de violență în familie; studierea cauzelor și a condițiilor violenței în familie; caracterizarea criminologică a trăsăturilor agresorilor precum și ale victimelor violenței în familie; elucidarea măsurilor generale, special-criminologice și a celor de prevenire victimologică a violenței în familie.
Noutatea și originalitatea științifică. Studiul dat reprezintă o cercetare complexă a problemelor teoretico-practice cu referire la infracțiunea de violență în familie, fiindu-i oferită o apreciere și propusă o strategie de contracarare a acestui gen de criminalitate prin măsuri specialcriminologice și juridico-penale de prevenire. Problema științifică importantă soluționată constă în elucidarea dimensiunilor criminologice ale fenomenului, precum și perfecționarea cadrului juridco-penal, fapt de natură să contribuie la dozarea prevenției violenței în familie.
Semnificația teoretică și valoarea aplicativă a lucrării reiese din realizarea unui studiu complex și multilateral a caracteristicilor juridico-penale și a celor criminologice ale violenței în familie cu înaintarea unor propuneri concrete având ca obiectiv sporirea eficienței activității de prevenire a fenomenului vizat.
Implementarea rezultatelor științifice își găsește reflectarea în procesul de realizare a unor noi studii științifice, în activitatea autorităților publice abilitate cu funcția de prevenire și combatere a violenței în familie, în procesul de legiferare și la predarea cursurilor de drept penal și criminologie.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: