|
StatutTeza a fost susţinută pe 8 iunie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 iulie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 343.346 (043.3)
|
Structura tezei: adnotare, introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 150 numiri, 160 pagini text de bază, anexe. Rezultatele obţinute sunt publicate în 10 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu. Prezenta lucrare ştiinţifică ţine de domeniul Dreptului penal.
Scopul lucrării constă în efectuarea, pe baza cercetărilor teoretice şi a materialelor empirice, precum şi a experienţei practice existente, a unor investigaţii asupra problemelor pe care le comportă reglementările de drept penal care prevăd răspunderea penală pentru faptele de vătămare a sănătăţii şi de lipsire de viaţă săvârşite din imprudenţă ca rezultat al încălcării regulilor de siguranţă a traficului rutier în vederea determinării naturii lor juridice şi legiferării distincte a acestora ca infracţiuni contra vieţii şi sănătăţii persoanei, precum şi în formularea recomandărilor practice şi de lege ferenda care va spori considerabil eficacitatea acestor reglementări.
Obiective: analiza materialelor ştiinţifice autohtone precum şi ale altor state consacrate subiectului supus investigării; identificarea problemelor de ordin teoretico-practic care fundamentează şi justifică interesul ştiinţifico-practic faţă de subiectul supus investigării; determinarea naturii juridice şi legiferarea distinctă a faptelor de încălcare a regulilor de siguranţă a traficului rutier ca infracţiuni cu conţinut formal; determinarea naturii juridice şi legiferarea distinctă a faptelor de vătămare a sănătăţii şi de lipsire de viaţă săvârşite din imprudenţă ca rezultat al încălcării regulilor de siguranţă a traficului rutier ca infracţiuni contra vieţii şi sănătăţii persoanei; înaintarea unor recomandări cu titlu de lege ferenda.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a rezultatelor obţinute. Prezenta teză de doctorat constituie un studiu amplu în care a fost determinată natura juridică distinctă şi au fost înaintate propunerile de perspectivă în vederea legiferării distincte a faptelor de vătămare a sănătăţii şi de lipsire de viaţă săvârşite din imprudenţă ca rezultat al încălcării regulilor de siguranţă a traficului rutier ca infracţiuni contra vieţii şi sănătăţii persoanei, iar a faptelor de încălcare a regulilor de siguranţă a traficului rutier ca infracţiuni contra siguranţei circulaţiei transporturilor cu conţinut formal al componenţei de infracţiune.
Problema ştiinţifică actuală şi de importanţă majoră care a fost soluţionată constă în determinarea naturii juridice a faptelor de vătămare a sănătăţii şi de lipsire de viaţă săvârşite din imprudenţă ca rezultat al încălcării regulilor de siguranţă a traficului rutier, fapt care a permis clarificarea conceptelor şi înaintarea propunerilor de a legifera faptele date ca infracţiuni contra vieţii şi sănătăţii persoanei, a căror implementare va asigura o aplicare mai reuşită a normelor de drept, contribuind astfel la eficientizarea răspunderii penale pentru aceste fapte.
Semnificaţia teoretică. Rezultatele acestui studiu pot fi folosite pentru a îmbunătăţi bazele teoretice ale dreptului penal.
Valoarea aplicativă şi implementarea rezultatelor ştiinţifice a lucrării îşi găseşte reflectarea în activitatea ştiinţifică, didactică şi practică.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: