|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 decembrie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 februarie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 579.2/.6/.8:60:637.146
|
Structura tezei: introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 179 titluri, 13 anexe, 127 de pagini de text de bază, 23 figuri, 27 tabele (fără evidenţa anexelor). Rezultatele obţinute sunt publicate în 17 lucrări ştiinţifice.
Scopul lucrării: selectarea tulpinilor de bacterii lactice cu potențial biotehnologic valoros pentru industria laptelui și utilizarea lor in compoziția culturilor starter destinate fabricării produselor lactate din lapte de capră.
Obiectivele cercetărilor: izolarea culturilor pure de bacterii lactice din laptele crud de capră; identificarea tulpinilor izolate conform studiului caracteristicilor morfologice, culturale, fiziologice şi biochimice; studiul proprietăţilor biotehnologice şi selectarea tulpinilor de bacterii lactice tehnologic valoroase pentru industria laptelui; aplicarea tulpinilor selectate în compoziţia culturilor starter destinate fabricării brânzei din lapte de capră; elaborarea tehnologiei de obţinere a brânzei din lapte de capră.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: pentru industria produselor lactate au fost propuse tulpini noi de bacterii lactice cu potențial biotehnologic înalt, izolate din lapte crud de capră din diferite zone ale R. Moldova. În baza tulpinilor selectate a fost elaborată cultura starter autohtonă nouă pentru fabricarea brânzei ce se caracterizează prin activitate înaltă de fermentare a laptelui de capră.
Rezultatul obținut care contribuie la soluționarea unei probleme științifice importante în teză constă în selectarea unor tulpini noi de bacterii lactice mezofile și termofile de importanţă tehnologică, ceea ce a condus la elaborarea culturii starter autohtone pentru obținerea brânzeturilor din lapte de capră, fapt ce a permis eficientizarea procesului de fabricare a produselor lactate fermentate din lapte de capră.
Semnificaţia teoretică: au fost acumulate rezultate noi referitor la biodiversitatea tulpinilor autohtone izolate din lapte crud de capră din diferite zone ale R. Moldova; a fost argumentată științific perspectiva utilizării culturii starter autohtone de bacterii lactice pentru prepararea brânzei din lapte de capră; au fost propuse: un mediu nutritiv nou şi un mediu nou de protecţie pentru liofilizarea culturilor de bacterii lactice din lapte de capră. Proprietățile tehnologice performante ale tulpinilor noi sunt confirmate prin brevetul de invenţie MD 1299 Y din 2019.01.31 „Procedeu de obţinere a brânzei din lapte de capră.
Valoarea aplicativă: elaborarea culturii starter autohtone pentru fabricarea produselor lactate fermentate din lapte de capră pe baza asociației mixte de tulpini noi de bacterii lactice izolate din lapte crud de capră, depozitate în Colecţia Naţională de Microorganisme Nepatogene, precum şi elaborarea documentului tehnico-normativ Standardul Moldovenesc „Brânză din lapte de capră şi de oaie. Specificaţii.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: rezultatele cercetărilor au fost implementate în cadrul intreprinderilor de procesare a laptelui SRL „Prietenia-Agro (or. Soroca, R. Moldova) la fabricarea loturilor experimentale de lapte de capră de consum și la SRL „Major-Auto” (or.Taraclia, R. Moldova) la fabricarea loturilor experimentale de brânzeturi şi utilizate în elaborarea Standardului Moldovenesc „Brânză din lapte de capră şi de oaie. Specificații”.