|
StatutTeza a fost susţinută pe 21 aprilie 2023 în CSS şi se află în examinare la CNAAAutoreferat![]() ![]() ![]() TezaCZU 519.21:004.421(043.3)
|
<Structura tezei: teza constă din introducere, patru capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 201 titluri și 3 anexe. Teza conține 145 pagini de text de bază, o figură și 71 tabele. Rezultatele obținute sunt publicate în 21 lucrări ştiințifice.
Scopul lucrării: construirea noilor și îmbunătățirea algoritmilor criptografici deja construiți și a criptoanalizei acestora.
Obiectivele cercetării: 1. Dezvoltarea unui algoritm criptografic eficient bazat pe algoritmul Markovski folosind grupoizi n-ari; 2. Elaborarea programelor, care implementează lucrul algoritmi construiti; 3. Efectuarea atacurilor asupra tuturor cifrurilor construite; 4. Analiza comparativă a atacurilor comise; 5. Găsirea textelor de lungime minimă pentru toate tipurile de atacuri investigate.
Noutatea și originalitatea științifică: Rezultatele lucrării sunt noi și originale. Ele sunt o continuare a cercetărilor anterioare în acest domeniu. Au fost dezvoltați și generalizați algoritmi, care au permis îmbunătățirea activității algoritmului clasic Markovski, au fost studiate atacurile asupra cifrurilor construite și a fost arătat gradul de rezistență al acestor cifruri.
Rezultatul obținut care contribuie la soluționarea unei probleme ştiinţifice importante: constă în dezvoltarea noilor generalizări ale algoritmului clasic care cresc rezistența cifrului construit la tipuri cunoscute de atacuri.
Semnificația teoretică a lucrării: este determinată prin obținerea noilor algoritmi și cifrurilor construite, folosind structuri neasociative precum grupoizii n-ari. Sunt dezvoltate noi generalizări ale algoritmilor de codare folosind cvazigrupuri de stânga și de dreapta, grupoizi n-ari inversabili la un loc fixat.
Valoarea aplicativă: constă în utilizarea rezultatelor obținute în teoria codificării și criptoanaliză.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: rezultatele obținute pot fi utilizate în cercetările științifice legate de codificarea datelor, studierea eficienței prezentării informațiilor și criptoanaliza datelor. Ele pot fi utilizate și în proiectarea unui curs opțional pentru studenții universitari legat de studiul criptologiei pe structuri algebrice abstracte.