|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 ianuarie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 18 martie 2010 Autoreferat![]() |
Teza este structurată astfel: introducere, trei capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie 153 surse, 27 anexe, 138 pagini, 23 figuri, 29 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 12 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu al tezei ţine de aplicarea diverselor modele economico-matematice propuse pentru eficientizarea operaţiunilor de export–import.
Obiectivele cercetării: analiza metodelor de apreciere a eficienţei operaţiunilor de import–export; analiza evoluţiei economiei Republicii Moldova prin prisma indicatorilor de export–import; relevarea aspectelor metodologice ce ţin de eficientizarea relativă a operaţiunilor de import; elaborarea unui algoritm ce argumentează existenţa posibilităţilor de stabilire a echilibrului economic între doi parteneri economici prin intermediul preţurilor contractuale.
Scopul principal al tezei este de a reliefa modalităţile de eficientizare a funcţionării economiei Republicii Moldova; a evidenţia problemele esenţiale privind relaţiile economice internaţionale de import–export şi metode de soluţionare a acestora; a argumenta necesitatea reglării de către stat a relaţiilor economice internaţionale; a propune metode teoretico-practice pentru eficientizarea relaţiilor economice internaţionale, în special cele de import–export ale Republicii Moldova.
Metodologia cercetării ştiinţifice se bazează pe modele teoretice economico-financiare şi matematice elaborate de specialiştii în domeniu.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a rezultatelor. În teză este propus un algoritm de organizare a relaţiilor economice internaţionale în scopul reducerii costurilor, creşterii profitabilităţii, a volumului de produse finale; sunt aduse argumente în defavoarea importului de tehnică şi tehnologii vechi, fiind propuse metode de calcul a eficienţei economice a utilajelor vechi; este propus un algoritm de determinare a fluxurilor de export–import .
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă. La elaborarea tezei autorul se axează pe cercetări teoretico-ştiinţifice destinate aplicării în procesul de elaborare a metodicilor de activitate a economiştilor practicieni. Rezultatele investigaţiilor pot fi puse la baza elaborării unor concepte, principii de organizare a relaţiilor economice internaţionale; la baza modificării politicilor economice interne, externe; pot fi utilizate în calcularea indicatorilor economici, în prognozarea acestora; permit simularea (imitarea) unor situaţii economice posibile în scopul prevenirii situaţiilor economice nedorite.
Rezultatele ştiinţifice ale lucrării stau la baza unor acţiuni ale Ministerului Economiei şi Comerţului şi sunt implementate în cadrul întreprinderii „Malu Int” SRL.