|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 iunie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 iulie 2010 Autoreferat![]() |
Teza este expusă pe 142 pagini tehnoredactate şi se compune din: introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandări. Bibliografia din 183 numiri. Materialul ilustrativ include 19 anexe, 11 figuri, 22 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate in 12 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu se referă la Teoria şi metodologia instruirii (informatică), 13.00.02. Scopul lucrării: constă in elaborarea şi implementarea în practica educaţională a unui model tehnologic de formare a competenţelor profesionale ale viitorilor profesori de informatică prin stabilirea fundamentelor metodologice ale acestuia.
Obiectivele de bază a lucrării sunt: cercetarea tendinţelor actuale în formarea iniţială a profesorului de informatică; identificarea competenţelor profesionale necesare viitorilor profesori de informatică pentru a se integra în activitatea profesională; elaborarea modelului tehnologic de formare a competenţelor profesionale ale viitorilor profesori de informatică; elaborarea şi experimentarea curriculumului Didacticii informaticii axat pe formarea competenţelor profesionale; organizarea şi desfăşurarea demersului pedagogic experimental in vederea validării modelului tehnologic elaborat.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. А fost elaborat Modelul tehnologic de formare a competenţelor profesionale ale viitorilor profesori de informatică şi standardele profesionale ale profesorului de informatică. Semnificaţia teoretică a lucrării constă în elaborarea fundamentelor metodologice ale formării iniţiale a profesorilor de informatică conform Modelului tehnologic de formare a competenţelor profesionale ale viitorilor profesori de informatică.
Valoarea aplicativă a lucrării este dată de: elaborarea componentei didactice a cursului universitar de formare iniţială a profesorului de informatică; validarea teoretico-experimentală a Didacticii informaticii; elaborarea recomandărilor pentru aplicarea practică a standardelor profesionale ale profesorului de informatică.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice a fost realizată în Universitatea pedagogică de Stat „Ion Creangă” prin introducerea metodologiei elaborate la formarea iniţială a competenţelor profesionale ale profesorilor de informatică.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: