|
StatutTeza a fost susţinută pe 9 septembrie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2010 Autoreferat![]() |
Structura tezei: Introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 161 numiri, 2 anexe, 158 pagini de text de bază.
Numărul de publicaţii la tema tezei: Rezultatele obţinute sunt publicate în 6 lucrări ştiinţifice (4 – în reviste ştiinţifice de specialitate şi 2 comunicări la foruri ştiinţifice internaţionale).
Domeniul de studiu al prezentei lucrări vizează analiza aprofundată reglementărilor naţionale şi internaţionale privind autonomia locală şi mecanismele de protecţie a autonomiei locale.
Scopul şi obiectivele lucrării constau în studierea comparativă a evoluţiei conceptelor doctrinare privind autonomia locală, a mecanismelor şi mijloacelor juridice naţionale şi internaţionale privind protecţia autonomiei locale în România şi Republica Moldova. Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a rezultatelor obţinute rezidă în modalitatea de abordare a aspectelor care ţin de protecţia autonomiei locale, în conţinutul ei inedit, a cărui esenţă se exprimă, în fond, prin concluziile şi propunerile de lege ferenda. Conţinând o analiză ştiinţifică profundă a principiilor şi regulilor care stau la baza organizării şi funcţionării autorităţilor publice locale, investigaţia vine să contureze cele mai generale idei, ipoteze şi concepte doctrinare, a reglementărilor internaţionale şi naţionale în domeniul protecţiei autonomiei locale.
Semnificaţia teoretică a lucrării. Teza de doctorat va aduce un aport benefic în cunoaşterea mai profundă a principiilor şi regulilor care stau la baza organizării şi funcţionării autorităţilor publice locale din România şi Republica Moldova. Lucrarea va da posibilitate celor care sunt preocupaţi de studierea sistemelor contemporane de administraţie publică să înţeleagă mai bine modalităţile şi formele de protecţie a autonomiei locale, precum şi garanţiile privind activitatea liberă a autorităţilor publice locale din România şi Republica Moldova.
Valoarea aplicativă a lucrării. În plan doctrinar-teoretic se fundamentează şi se demonstrează că autonomia locală constă în dreptul unităţilor administrativ-teritoriale de a-şi satisface interesele proprii fără amestecul autorităţilor centrale, ceea ce atrage după sine descentralizarea administrativă, autonomia fiind un drept, iar descentralizarea un sistem care implică autonomia. În plan normativ-legislativ se analizează evoluţia cadrului juridic şi a concepţiilor privind autonomia locală, a garantării constituţionale şi internaţionale a autonomiei locale în România şi Republica Moldova şi se propun recomandări ştiinţifice pentru asigurarea protecţiei autonomiei locale. În plan juridico-didactic, analiza evoluţiei principiului autonomiei locale, descentralizării administrative şi subsidiarităţii va fi de un mare folos în procesul ştiinţifico-didactic, pentru cadrele didactice universitare, precum şi pentru reglementările diferitelor relaţii sociale care apar în procesul organizării şi funcţionării autorităţilor publice locale.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Concluziile şi propunerile care se conţin în cuprinsul tezei pot oferi soluţii pentru modernizarea cadrului juridic din Romania, Republica Moldova şi din alte ţări, şi pot fi folosite ca material iniţial pentru o eventuală abordare mai aprofundată a problematicii privind protecţia autonomia locală conform cerinţelor şi practicelor europene.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: