|
StatutTeza a fost susţinută pe 17 decembrie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 24 februarie 2011 Autoreferat![]() |
Structura tezei: introducere, trei compartimente, concluzii şi recomandări, bibliografia din 324 numiri, 173 de pagini de text de bază. Rezultatele tezei de doctorat au fost expuse în 12 (douăsprezece) lucrării ştiinţifice. Volumul total al publicaţiilor la tema dată este de circa 12 coli de autor.
Domeniul de studiu: cercetarea fenomenului juridic european contemporan, îndeosebi a funcţiei normative a acestuia, în contextul uriaşei opere de reformare şi de modernizare a legislaţiei naţionale în perioadele de preaderare, aderare şi post-aderare a statelor candidate la aderarea la Uniunea Europeană a acestora, tratate prin prisma conţinutului, princiiilor şi cerinţelor de armonizare cu dreptul unional european şi crearea dreptului la aderare a noilor state candidate.
Scopul şi obiectivele lucrării: au fost subordonate necesităţii de a identifica şi contura elementele esenţiale ale teoriei şi practicii reformei legislative, de a analiza soluţiile, tehnicile şi procedeele adoptate pentru asimilarea completă în dreptul intern a Acquis-ului unional şi de a asigura armonizarea şi un raport firesc între dinamica dreptului şi corelarea în sistem a actelor normative în vigoare la momentul aderării.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a tezei: constau în abordarea conceptual nouă a problematicii preluării şi implementării dreptului unional în dreptul intern, în identificarea, formularea şi argumentarea principalelor repere ale evoluţiei procesului de restructurare a sistemului juridic, economic şi social într-un stat care aderă la Uniunea Europeană, în conturarea teoriei şi practicii unui adevărat nou sistem de drept - dreptul aderării - precum şi în cristalizarea unor recomandări realiste şi pertinente in privinţa căilor de urmat de noile state candidate, pentru evitarea erorilor şi a greşelilor constatate de-a lungul ultimului val de aderare.
Semnificaţia teoretică a tezei: constă în profunzimea şi complexitatea cercetării, în tratarea multi-aspectuală a strategiei adoptată pentru implementarea dreptului unional în dreptul naţional, în extragerea, formularea şi sintetizarea principalelor soluţii, etape şi metode pentru modificarea cadrului organizatoric, metodologic şi practic al reformei legislative, în completarea şi îmbogăţirea bazei ştiinţifice teoretice şi factologice a domeniului.
Valoarea aplicativă a lucrării: conţinutul, concluziile şi recomandările acestei lucrări reprezintă o sursă monografică adaptată, un ghid teoretic şi practic, un reper pentru cercetători şi specialişti, studenţi şi cadre didactice şi pentru instituţiile statelor implicate în procesele de reformă a legislaţiei în contextul integraţionist european.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: rezultatele cercetării sunt utilizate în procesul de studii, la predarea „Teoriei generale a dreptului” şi a „Dreptului european” în cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: