|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 iunie 2012 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 iulie 2012 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 37.016.046:811.161.1 (043.2)
|
Volumul şi structura tezei Teza constă din introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, lista bibliografică (235 titluri), 10 anexe, 168 de pagini de text, 20 tabele, 19 figuri.
Publicaţiile la tema cercetării. La tema cercetării au fost publicate 19 lucrări, dintre care 2 elaborări metodice, 2 articole în revista metodico-ştiinţifică; 12 articole ştiinţifice în culegeri de materiale ale conferinţelor ştiinţifico-practice şi trei articole în reviste ştiinţifice.
Domeniul cercetării: dezvoltarea vorbirii la elevii claselor primare prin mijloacele limbii ruse.
Scopul lucrării constă în elaborarea unui sistem, ştiinţific argumentat şi experimental verificat, de formare a competenţelor de comunicare orală la elevii claselor primare (clasa a IV) în procesul de studiere integrată a limbii şi literaturii ruse.
Scopul cercetării a înaintat următoarele obiective: argumentarea ştiinţifică şi elaborarea practică a unor instrumente didactice – a unui sistem metodic care, în condiţii apropiate de cele reale, să permită formarea competenţei de comunicare orală la elevi şi verificarea experimentală a corectitudinii, necesităţii şi eficienţii sistemului metodic elaborat.
Noutatea ştiinţifică şi originalitatea cercetării: elaborarea şi argumentarea unui model nou al sistemului metodic de predare-învăţare a limbii materne (ruse) pentru formarea competenţei de comunicare orală la elevii claselor a IV-a.
Problema actuală de o importanţă deosebită care este rezolvată în cercetarea dată constă în argumentarea unor concepte şi elaborarea unui sistem metodic de formare a competenţei de comunicare orală la elevii claselor primare prin intermediul limbii ruse.
Importanţa teoretică a tezei de doctor constă în abordarea ştiinţifică a unor termeni din psihologie, psiholingvistică, lingvo-didactică: comunicare – vorbire (limbă) – proces de comunicare; justificarea ştiinţifică a necesităţii studierii integrate a limbii ruse şi a citirii literare, prin prisma textului literar; argumentarea teoretică a strategiei didactice de organizare a materiei de studiu îndreptate spre rezolvarea problemei cercetate.
Valoarea aplicativă a cercetării constă în elaborarea unui model nou, ştiinţific argumentat, al sistemului metodic de predare-învățare a limbii materne (ruse) care include un sistem de sarcini şi exerciţii integrate de comunicare verbală și formează la elevii claselor primare competenţe de comunicare orală; materia practică expusă în conţinutul experimentului de formare poate fi folosită la întocmirea manualului revăzut pentru clasa a IV-a; metodica elaborată poate fi implementată în practica de activitate a învăţătorilor.
Rezultatele ştiinţifice au fost implementate în şcolile şi liceele din or. Comrat şi mun. Chişinău în cadrul realizării experimentului pedagogic; la cursurile de formare continuă a profesorilor şcolari, la conferinţele ştiinţifice şi în articolele ştiinţifice publicate.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: