|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 mai 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 7 iulie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU
|
Teză de doctor în drept la specialitatea 554.01 – Drept penal şi execuţional penal. Chişinău, 2015
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia compusă din 380 de titluri, 178 de pagini text de bază. Rezultatele sunt publicate în 8 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu.Prezenta lucrare aparţine domeniului Drept Penal, în special Părţii generale, instituţia liberării de răspundere şi de pedeapsă, precum şi a liberării condiţionate de pedeapsă penală înainte de termen ocupând locul central în această abordare ştiinţifică.
Scopul lucrării este cunoaşterea aprofundată a semnificaţiei juridico-penale a insitituţiei liberăririi de pedeapsă în general şi a liberării condiţionate înainte de termen în special, precum şi a condiţiilor care le sunt proprii şi a problemelor pe care le ridică aplicarea acestora în practica judiciară din Republica Moldova.
Obiectivele lucrării constau în identificarea, propunerea şi susţinerea unor soluţionări argumentate ştiinţific pentru problemele de drept controversate din doctrina juridică şi care au avut rezolvări neconvingătoare sau neunitare în jurisprudenţă; modificarea şi perfecţionarea reglementărilor legale în materie.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Studiul întreprins a permis observarea critică a limitelor unor noi reglementări date instituţiei liberării condiţionate de pedeapsă înainte de termen, formularea unor propuneri de lege ferenda judicioase, temeinic argumentate ştiinţific, aducându-ne, astfel, aportul la perfecţionarea prevederilor legale în discuţie.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată a constat în fundamentarea ştiinţifică a unei noi direcţii în cadrul politicii penale care să vizeze eficientizarea aplicării instituţiei pedepsei penale, fapt care a contribuit la perfecţionarea mecanismului de aplicare a instituţiei liberării condiţionate de pedeapsă penală înainte de termen, stabilindu-se locul acestei instituţii în cadrul ansamblului de forme de realizare a procesului de executare a pedepsei penale.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării. Întreaga cercetare este orientată spre generalitatea şi principialitatea reglementării juridice în materia investigată, realizând o îmbinare a teoriei şi practicii dreptului, pentru ca, în final, să contribuie atât la clarificarea unor opţiuni, puncte de vedere doctrinare discutabile, la înlăturarea rezolvării jurisprundenţiale eronate a unor probleme de drept, la realizarea unor practici judiciare unitare în materie, cât şi la perfecţionarea reglementărilor legale considerate necorespunzătoare.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Lucrarea constituie un punct de reper atât în activitatea didactică, cât şi în cea practică a juriştilor preocupaţi de instituţia liberării condiţionate de pedeapsă penală înainte de termen. Totodată, ea va servi şi pentru formarea continuă a reprezentanţilor dreptului penal.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: