|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 iulie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 7 octombrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 34 (043.3)T80
|
Structura tezei: Lucrarea este structurată în introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 293 titluri, 191 pagini text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 12 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studii. Prezenta lucrare reprezintă un studiu ştiinţific, teoretico-practic, privind relaţiile sociale reglementate de normele dreptului obiectiv în exercitarea drepturilor subiective şi abuzul de drept în ipostazele diferitor ramuri ale dreptului.
Scopul şi obiectivele tezei. Lucrarea îşi propune ca scop cercetarea abuzului de drept, ca o categorie specifică a teoriei generale a dreptului ce sistematizează semnele distinctive ale abuzului de drept din majoritatea ramurilor sistemului de drept, pentru a crea o imagine clară acestui fenomen în doctrină şi jurisprudenţă. În baza scopului propunem realizarea următoarelor obiective: elucidarea originii şi evoluţiei formării categoriei abuz de drept; prezentarea conceptului, stabilirea aspectelor teoretice legate de delimitarea abuzului de drept de abuzul de putere; examinarea abuzului de drept în cadrul sistemului ramurilor dreptului; semnelor distinctive şi formelor abuzului de drept, examinarea abuzului de drept în cadrul dreptului public şi dreptului privat.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică derivă din definirea abuzului de drept ca categorie a Teoriei generale a dreptului, prezentarea unei noi clasificări a formelor abuzului de drept, analiza şi identificarea teoretică şi practică a abuzului de drept în ramurile dreptului public şi privat.
Problema ştiinţifică, importantă soluţionată constă în elaborarea instrumentarului de identificare şi fundamentare ştiinţifică a categoriei abuz de drept din punct de vedere al Teoriei generale a dreptului, fapt ce a condus la clarificarea pentru teoreticienii şi practicienii din domeniul dreptului a semnelor distinctive în vederea evaluării impactului abuzului de drept asupra exercitării drepturilor subiective.
Semnificaţia teoreticăconstă în faptul că aceasta aduce cu sine o nouă abordare a esenţei categoriei abuzului de drept ca fenomen al realităţii juridice, formează o prescripţie teoretică generală a abuzului de drept. Abordările prezentate în lucrarea de faţă permit cercetarea abuzului de drept ca un fenomen interramural şi examinarea lui prin prisma Teoriei generale a dreptului.
Valoarea aplicativă a cercetăriiconstă în posibilitatea aplicării rezultatelor în activitatea organelor de ocrotire a dreptului, organelor de creaţie legislativă în scopul perfecţionării legislaţiei în vigoare, a formelor şi metodelor de luptă împotriva abuzului de drept. Materialele cercetării pot fi utilizate şi ca suport teoretic pentru ulterioarele cercetări ale abuzului de drept în cadrul Teoriei generale a dreptului şi a ştiinţelor juridice de ramură, dar pot fi folosite şi la predarea acestor discipline în cadrul instituţiilor universitare de profil.
Implementarea rezultatelor obţinute. Sugestiile elaborate în cadrul cercetării, concluziile
şi recomandările formulate sunt utilizate atît în procesul de elaborare a programelor analitice, cît
şi în procesul de predare a cursurilor de Teoria generală a dreptului, Drept civil, Drept penal,
Dreptul muncii şi altele din cadrul ULIM, cît şi în cadrul de activităţi cotidiene a instanţelor de
judecată în calificarea corectă a abuzului de drept.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: