|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 septembrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 7 octombrie 2015 Autoreferat![]() |
Structura tezei. Teza include introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 168 de titluri, 40 de tabele, 40 de figuri, 34 de anexe, 152 de pagini de text de bază. Rezultatele obţinute sînt publicate în 12 lucrări ştiinţifice cu un volum de 3,9 c.a.
Domeniul de studiu al tezei: concepte de ocupare a forţei de muncă; probleme economico-sociale de ocupare a tinerilor din mediul rural; tendinţe şi probleme cu care se confruntă în activitatea de muncă tinerii din localitățile rurale ale Republicii Moldova; direcţii prioritare de stimulare a activităţii de muncă a tinerilor din mediul rural. Scopul cercetării constă în analiza problemelor de ocupare a tinerilor din mediul rural din Republica Moldova şi elaborarea măsurilor de stimulare social-economică a implicării active a acestor tineri în activităţi de muncă.
Obiectivele cercetării: determinarea şi concretizarea etapelor de evoluţie a conceptului de ocupare a forţei de muncă; evidenţierea şi clasificarea programelor naţionale şi internaţionale de susţinere a tinerilor din mediul rural; evidenţierea cauzelor emigrării tinerilor din localitățile rurale; determinarea nivelului de asigurare a accesului tinerilor la educaţie, sănătate şi informare; formularea direcţiilor şi măsurilor prioritare de stimulare a ocupării tinerilor din mediul rural; elaborarea prognozei pe termen mediu de ocupare a acestor tineri în cîmpul muncii.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a cercetării constă în: (1) determinarea şi concretizarea etapelor de evoluţie a conceptului de ocupare a forţei de muncă; (2) evidenţierea problemelor social-economice cu care se confruntă tineretul rural din Republica Moldova; (3) elaborarea măsurilor concrete de susţinere a ocupării tinerilor din mediul rural; (4) elaborarea prognozei pe termen mediu (2014-2020) de ocupare a tinerilor din mediul rural în cîmpul muncii; (5) elaborarea măsurilor de stimulare a antrenării acestora în dezvoltarea activităţii antreprenoriale.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată constă în elaborarea măsurilor de stimulare social-economică a ocupării forței de muncă tinere din Republica Moldova în cîmpul muncii, ceea ce va contribui la majorarea ratei de ocupare, la lansarea tinerilor în activități antreprenoriale, la reducerea emigrării din mediul rural și la creșterea aportului în dezvoltarea economiei naționale.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a tezei rezidă în elaborarea şi argumentarea măsurilor practice de diminuare a emigrării tinerilor din mediul rural din Republica Moldova; elaborarea şi argumentarea măsurilor de dezvoltare a infrastructurii sociale în mediul rural în scopul atragerii tinerilor în cîmpul muncii; elaborarea măsurilor de ordin instituţional, economic şi social în scopul înlăturării dificultăţilor cu care se confruntă acești tineri în procesul de angajare în cîmpul muncii şi în activitatea antreprenorială; elaborarea recomandărilor practice referitor la: reducerea contribuţiilor sociale pentru tinerii angajaţi; rambursarea cheltuielilor de instruire a tinerilor din mediul rural; stimularea obţinerii creditelor preferenţiale de consum; susţinerea familiilor tinere din localitățile rurale.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Conţinutul de bază al lucrării a fost discutat în cadrul conferinţelor naţionale şi internaţionale. Rezultatele cercetărilor ştiinţifice au fost aplicate de către autor în activitatea incubatoarelor de afaceri în zona de Nord a ţării, în Transnistria şi în UTA Găgăuzia.