|
StatutTeza a fost susţinută pe 13 mai 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 iulie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 341.638:341.24
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 212 titluri, 4 anexe, 162 pagini de text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 9 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: specialitatea 553.06 - Drept internaţional privat și european.
Scopul lucrării și obiectivele: Scopul lucrării constă în determinarea necesității de adoptare a unei noi convenții internaționale în domeniul recunoașterii și executării sentințelor arbitrale străine. Principalele obiective ale lucrării cuprind: 1. circumscrierea domeniului de aplicare al Convenției de la New York din 1958; 2. identificarea soluțiilor uniformizate de aplicare a temeiurilor de refuz a eficacității sentințelor arbitrale străine; 3. formularea unor standarde pentru regulile de procedură privind recunoașterea și executarea sentințelor arbitrale străine conforme Convenției de la New York; 4. expertizarea compatibilității cadrului normativ național și a practicii judiciare cu standardele Convenției de la New York din 1958; 5. formularea unor principii directorii pentru perenizarea acquis-ului de aplicare al Convenției de la New York din 1958.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a lucrării rezidă în cercetarea eficacității sentințelor arbitrale străine în sistemul Convenției de la New York din 1958 și a practicii judiciare comparate uniformizate, cu generarea unor soluții pentru valorificarea eficacității sentințelor arbitrale străine.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată constă în cercetarea condițiilor de regularitate internațională a sentințelor arbitrale străine în sistemul Convenției de la New York, pentru elaborarea unor principii privind eficacitatea internațională a sentințelor arbitrale străine, în vederea valorificării și dezvoltării acquis-ului de eficacitate instituit de Convenția de la New York din 1958.
Semnificaţia teoretică a tezei rezultă din studiul complex al eficacității sentințelor arbitrale străine, într-un context de analiză comparată a dreptului și jurisprudenței internaționale în domeniu.
Valoarea aplicativă a lucrării este determinată de aplicabilitatea practică a recomandărilor formulate și de propunerea modificărilor la hotărârea plenului CSJ de unificare a practicii judiciare.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice a fost realizată prin publicarea concluziilor teoretice şi a recomandărilor practice în articole ştiinţifice publicate în reviste de specialitate şi prin prezentarea acestora în cadrul conferinţelor științifice naţionale şi internaţionale.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: