|
StatutTeza a fost susţinută pe 27 ianuarie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 27 aprilie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 658.012.4:663.2
|
Prezenta teză are ca scop cercetarea problemelor privind creşterea exporturilor producţiei vinicole prin implementarea Sistemului de Management al Calităţii. În acest scop în lucrare s-a examinat baza ştiinţifico-teoretică a managementului calităţii şi a metodelor de certificare a producţiei.
În lucrare a fost examinată evoluţia exportului producţiei vinicole a Republicii Moldova şi principalele pieţe de desfacere. În teză a fost estimată calitatea producţiei vinicole şi direcţiile de comercializare a producţiei în baza unor întreprinderi vinicole autohtone.
Investigaţiile efectuate au demonstrat că calitatea producţiei vinicole depinde în cea mai mare măsură de calitatea materiei prime utilizate. În aşa mod, în lucrare s-a examinat evoluţia viticulturii în Republica Moldova sub aspectul stării plantaţiilor viticole şi al calităţii strugurilor recoltaţi.
În conformitate cu scopurile stabilite, în lucrare au fost examinate etapele elaborării, implementării şi certificării Sistemului de Management la Calităţii, fiind înaintate unele propuneri de îmbunătăţire a acestora. Se argumentează managementul prin procese şi sunt elaborate schemele proceselor necesare pentru implementarea Sistemului de Management al Calităţii în cadrul întreprinderilor vinicole. Sunt selectaţi indicatorii optimi de măsurare şi monitorizare a proceselor în Sistemul de Management al Calităţii. Se propune şi se argumentează mecanismul de creare a Sistemului de Management al Calităţii integrat. A fost elaborată metodologia de evaluare a eficienţei economice integrale a implementării Sistemului de Management al Calităţii.
În scopul creşterii exporturilor producţiei vinicole în lucrare se argumentează necesitatea utilizării operaţiunilor de factoring, fiind propuse modele optime de factoring specifice diferitor grupe de întreprinderi vinicole. Sunt propuse diverse instrumente pentru favorizarea creşterii exportului producţiei vinicole care se află într-o strânsă legătură cu Sistemul de Management al Calităţii, precum ar fi: un mecanism de efectuare a controlului riguros al producţiei vinicole la export pentru întreprinderile ce nu posedă Sistem de Management al Calităţii; promovarea imaginii, mărcilor şi brand-urilor întreprinderii; participarea la concursuri internaţionale ca modalitate de bază pentru crearea imaginii producţiei vinicole a Republicii Moldova la nivel internaţional; producerea vinurilor cu denumire de origine ca instrument pentru promovarea exporturilor producţiei vinicole pe segmentul de elită a pieţelor.
Recomandările, expuse în prezenta lucrare, se utilizează cu succes la unele întreprinderi vinicole din Republica Moldova.
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: